Site Overlay

Pieczona cukinia, buraki, kapary i czarne oliwki

Idealnie sprawdzi się jako lekka kolacja, albo dodatek do kawałka mięsa. Jest pyszna!
Pamiętajcie, żeby nie pomijać żadnego ze składników. Wszystko pasuje do tej sałatki idealnie.

Czas przygotowania: 30-45 minut
Ilość porcji: 2 porcje

Składniki:

  • cukinia – 2 sztuki
  • burak – 1 sztuka nieduża
  • kapary – 1 łyżka
  • czarne oliwki – ½ małego słoiczka
  • czosnek – 1 ząbek
  • ocet balsamiczny – 1 łyżeczka
  • olej do pieczenie
  • sól, pieprz

Przygotowanie:

Rozgrzać piekarnik do 200°C z termoobiegiem.

Buraka obrać ze skóry i pokroić na ćwiartki.  Zawinąć go w folię aluminiową, dzięki czemu szybciej się upiecze.
Cukinię umyć, pokroić razem ze skórą na duże kawałki. Naczynie żaroodporne skropić odrobiną oleju, wrzucić do niego cukinię, buraka zawiniętego w folię i wstawić do piekarnika.

Kiedy cukinia zrobi się delikatnie miękka (po około 20 minutach) należy wyjąć ją z piekarnika, a buraka zostawić jeszcze na 15 minut.

Do naczynia blendera włożyć upieczonego buraka, kapary, oliwki i czosnek. Zblendować na najniższych obrotach tak, żeby nie zrobić z warzyw miazgi. Dodać ocet balsamiczny i sól do smaku.

Upieczoną cukinię wymieszać z pozostałymi warzywami. W razie potrzeby doprawić jeszcze do smaku solą i pieprzem.

Smacznego!

Zdjęcie nr 1 - Pieczona cukinia, buraki, kapary i czarne oliwki

Zdjęcie nr 2 - Pieczona cukinia, buraki, kapary i czarne oliwki

Zdjęcie nr 3 - Pieczona cukinia, buraki, kapary i czarne oliwki

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *