Idealnie sprawdzi się jako lekka kolacja, albo dodatek do kawałka mięsa. Jest pyszna!
Pamiętajcie, żeby nie pomijać żadnego ze składników. Wszystko pasuje do tej sałatki idealnie.
Czas przygotowania: 30-45 minut
Ilość porcji: 2 porcje
Składniki:
- cukinia – 2 sztuki
- burak – 1 sztuka nieduża
- kapary – 1 łyżka
- czarne oliwki – ½ małego słoiczka
- czosnek – 1 ząbek
- ocet balsamiczny – 1 łyżeczka
- olej do pieczenie
- sól, pieprz
Przygotowanie:
Rozgrzać piekarnik do 200°C z termoobiegiem.
Buraka obrać ze skóry i pokroić na ćwiartki. Zawinąć go w folię aluminiową, dzięki czemu szybciej się upiecze.
Cukinię umyć, pokroić razem ze skórą na duże kawałki. Naczynie żaroodporne skropić odrobiną oleju, wrzucić do niego cukinię, buraka zawiniętego w folię i wstawić do piekarnika.
Kiedy cukinia zrobi się delikatnie miękka (po około 20 minutach) należy wyjąć ją z piekarnika, a buraka zostawić jeszcze na 15 minut.
Do naczynia blendera włożyć upieczonego buraka, kapary, oliwki i czosnek. Zblendować na najniższych obrotach tak, żeby nie zrobić z warzyw miazgi. Dodać ocet balsamiczny i sól do smaku.
Upieczoną cukinię wymieszać z pozostałymi warzywami. W razie potrzeby doprawić jeszcze do smaku solą i pieprzem.
Smacznego!