Kto nie lubi pizzy? Osobiście nie znam takiej osoby. Dzisiaj proponuję Wam tę zrobioną w domu, w trochę innym wydaniu. Zamiast sosu pomidorowego baza z dyni z cebulką i czosnkiem.
Zarezerwujcie sobie wolny wieczór i do dzieła. Satysfakcja i cudowny smak gwarantowane!
Ilość porcji: 8 średniej wielkości placków z dodatkami
Czas przygotowania: około 1,5 godziny
Składniki:
Ciasto:
- mąka chlebowa – 500g
- drożdże suszone – 1 saszetka (7g)
- sól – płaska łyżeczka
- cukier puder – 1 łyżeczka
- letnia woda – około 300ml
Reszta składników:
- dynia – 1 mała sztuka np. Hokkaido
- cebula – 1 sztuka
- czosnek – 2 ząbki
- tymianek – 1 łyżeczka suszonego lub świeżego
- mozzarella – 2 kulki lub 200g w kawałku do starcia
- olej do smażenia
- parmezan (opcjonalnie)
- rukola (opcjonalnie)
Porady:
- Podczas wałkowania ciasta pamiętajcie, że w czasie pieczenia jeszcze trochę urośnie.
- Dodatki do pizzy możesz modyfikować dowolnie, tak jak lubisz.
Przygotowanie:
Zacznij od przygotowania ciasta.
Na stolnicę wysypać mąkę z solą i zrobić w niej zagłębienie. Drożdże i cukier wymieszać widelcem z letnią wodą i odstawić na 5 minut, a następnie wlać do zagłębienia w mące. Posługując się widelcem, okrężnymi ruchami stopniowo zgarniać mąkę z wnętrza zagłębienia i powoli mieszać z drożdżami. Kiedy składniki się połączą, a ciasto będzie zbyt gęste żeby wyrabiać je widelcem, posypać dłonie mąką i wyrabiać ciasto rękami. Wyrabiać około 10 minut, aż stanie się gładkie, sprężyste i miękkie. Oprószyć mąką, przykryć ściereczką i odstawić na 15 minut, żeby odpoczęło i urosło.
W tym czasie obrać dynię ze skóry i pokroić na małe kawałki. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200°C i piec do miękkości.
Cebulę pokroić w małą kostkę, a czosnek w plasterki. Na rozgrzany olej przełożyć cebulę i smażyć do momentu, aż stanie się miękka. Kiedy dynia będzie już prawie gotowa dodać czosnek i podsmażyć jeszcze chwilę. Miękką dynie wyjąć z piekarnika (nie wyłączać go), przełożyć na patelnie, rozgnieść ją widelcem, dodać tymianek, sól i pieprz do smaku i wymieszać całość. Jeśli będzie zbyt gęste dodać odrobinę wody.
Piekarnik ustawić na około 230°C bez termoobiegu.
Stolnicę oprószyć mąką i wyłożyć ciasto. Podzielić na 8 części i każdą rozwałkować na cienki placek. Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia przełożyć ciasto, posmarować dynią z cebulą i posypać serem. Każdą blachę piec w piekarniku przez 12-15 minut do momentu, aż ser się rozpuści a ciasto ładnie zarumieni.
Pizzę można podać z rukolą i startym parmezanem.
Smacznego!
Hej, fajny przepis na sos dyniowy 🙂
Super się cieszę, że sos dyniowy przypadł Ci do gustu. Zapraszam częściej na swojego bloga.
Twój blog wygląda obłędnie i na pewno wypróbuję jakiś przepis na ciasto.