Site Overlay

Gulasz z wieprzowiną, dynią i cydrem

Oryginalny węgierski gulasz to danie z mięsa, cebuli i papryki. W mojej wersji jest dynia i aromatyczny cydr.

Gulasz możesz podać z tłuczonymi ziemniakami, ciastem francuskim, albo skorzystać z mojej propozycji i podać go z maślanymi kluskami.

Przepis jest bardzo prosty i zawsze wychodzi. Nie przestrasz się czasem przygotowania. 80% czasu to duszenie, więc potrzebujesz tylko trochę cierpliwości, a obiecuję Ci, że na twoim stole pojawi się pyszny obiad.

Czas przygotowania: około 3 godzin
Ilość porcji: 4-6 porcji

Składniki:

  • seler naciowy – 2 łodygi
  • cebula – 2 sztuki
  • marchewka – 2 sztuki
  • szałwia – 3 gałązki
  • wieprzowina na gulasz – 500g
  • wytrawny cydr – 500ml
  • dynia hokkaido lub piżmowa – 500g po wydrążeniu pestek
  • mąka – 1 czubata łyżka
  • krojone pomidory – 1 puszka / 400g
  • koncentrat pomidorowy – 1 słoiczek / 200g
  • sól, pieprz
  • olej do smażenia

Maślane kluseczki:

  • mąka pszenna – 250g
  • proszek do pieczenia – 2 łyżeczki
  • masło – 125g
  • sól, pieprz

Porady:

  • Mięso pokrój na około dwu centymetrowe kostki.
  • Postaraj się kupić w markecie szałwię. Idealnie pasuje do dyni i podkręca smak gulaszu.

Przygotowanie:

Gulasz możesz przygotować w garnku i gotować go na małym ogniu, albo wstawić do piekarnika i dusić pod przykryciem. Jeśli będziesz go przygotowywać w piekarniku nastaw piekarnik na 180°C bez termoobiegu.

Cebulę, selera i marchewkę obierz i pokrój na duże kawałki. Rozgrzej w garnku odrobinę oleju i smaż warzywa przez 10 minut. Do warzyw dodaj mięso i mąkę. Wymieszaj. Następnie wlej cydr, dodaj pomidory, dopraw solą i pieprzem. Zagotuj i albo przełóż do piekarnika w odpowiednim naczyniu, albo zostaw na gazie z przykrywką. Duś przez 1,5 godziny.

W tym czasie obierz dynię i pokrój ją na spore kawałki. Zbyt małe zrobią się bardzo miękkie. Po 1,5 godzinie do garnka dodaj dynię. Wymieszaj i wstaw na następne ½ godziny.

Przygotuj kluseczki. Do miski przesyp mąkę, proszek do pieczenia, sól i pieprz. Zetrzyj na tarce schłodzone masło i dodaj do mąki. Wyrabiaj rękami do momentu, aż powstanie gładkie ciasto. Podziel ciasto na około 15 kluseczek wielkości orzecha włoskiego. Kluski w gulaszu bardzo chłoną płyn, więc nie przesadzaj z wielkością.

Do garnka z gulaszem dodaj koncentrat pomidorowy, wymieszaj wszystko, żeby zagęścić aromatyczny sos. Następnie włóż kluski, przykryj pokrywką i wstaw do piekarnika lub na mały ogień na następne ½ godziny. Po tym czasie wyjmij garnek z piekarnika. Mięso i warzywa będą miękkie i delikatne.

Smacznego!

Zdjęcie nr 1 - Gulasz z wieprzowiną, dynią i cydrem

Zdjęcie nr 2 - Gulasz z wieprzowiną, dynią i cydrem

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *