Site Overlay

Tagliatelle z sosem dyniowym

W naszym domu makaron z sosem, najczęściej pomidorowym z mnóstwem ziół, jest zawsze wyjściem z sytuacji kiedy brak pomysłu i składników na obiad. Staram się zawsze mieć na półce przynajmniej 2 puszki pomidorów, czosnek, jakieś zioła w doniczkach. Wtedy nawet przy braku weny można wyczarować coś dobrego.
Jeśli masz w lodówce pojemnik z puree dyniowym (tutaj przepis) to pyszny obiad będzie gotowy w 20 minut. Idealna propozycja dla zabieganych.

I tak sobie ostatnio pomyślałam, że ten przepis to mój ulubiony pomysł na dynię.

Jest extra!

Ilość porcji: 4 porcje
Czas przygotowania: 20 minut

Składniki:

  • puree z dynii – 500g
  • cebula – ½ sztuki
  • pomidory suszone – 6 sztuk
  • mleko – 1 szklanka
  • parmezan – 100g
  • szałwia – 2 łyżki posiekanej
  • czosnek – 3 ząbki
  • kurkuma – 1 łyżeczka
  • papryka słodka wędzona – ½ łyżeczki
  • papryka ostra – 1 łyżeczka
  • pieprz zielony w kulkach – 1 łyżeczka (opcjonalnie)
  • makaron – 400g
  • olej do smażenia
  • sól, pieprz

Przygotowanie:

Makaron ugotuj według przepisu na opakowaniu.

Cebulę pokrój w kostkę i podsmaż na odrobinie oleju na małym ogniu. Czosnek i parmezan zetrzyj na tartce, pomidory suszone pokrój w paseczki, szałwię posiekaj i wszystko razem dodaj do puree dyniowego. Dodaj mleko, przyprawy i wszystko razem wymieszaj. Sos będzie rzadki, ale nie przejmuj się tym, nie musisz go podgrzewać. Makaron będzie gorący, więc sos ogrzeje się od niego.

Sos przełóż na patelnię z cebulą, dodaj ugotowany makaron i wymieszaj całość, żeby pokryć równomiernie makaron. Przełóż na talerz i zjadaj.

Smacznego!

Zdjęcie nr 1 - Tagliatelle z sosem dyniowym

Zdjęcie nr 2 - Tagliatelle z sosem dyniowym

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *