W naszym domu makaron z sosem, najczęściej pomidorowym z mnóstwem ziół, jest zawsze wyjściem z sytuacji kiedy brak pomysłu i składników na obiad. Staram się zawsze mieć na półce przynajmniej 2 puszki pomidorów, czosnek, jakieś zioła w doniczkach. Wtedy nawet przy braku weny można wyczarować coś dobrego.
Jeśli masz w lodówce pojemnik z puree dyniowym (tutaj przepis) to pyszny obiad będzie gotowy w 20 minut. Idealna propozycja dla zabieganych.
I tak sobie ostatnio pomyślałam, że ten przepis to mój ulubiony pomysł na dynię.
Jest extra!
Ilość porcji: 4 porcje
Czas przygotowania: 20 minut
Składniki:
- puree z dynii – 500g
- cebula – ½ sztuki
- pomidory suszone – 6 sztuk
- mleko – 1 szklanka
- parmezan – 100g
- szałwia – 2 łyżki posiekanej
- czosnek – 3 ząbki
- kurkuma – 1 łyżeczka
- papryka słodka wędzona – ½ łyżeczki
- papryka ostra – 1 łyżeczka
- pieprz zielony w kulkach – 1 łyżeczka (opcjonalnie)
- makaron – 400g
- olej do smażenia
- sól, pieprz
Przygotowanie:
Makaron ugotuj według przepisu na opakowaniu.
Cebulę pokrój w kostkę i podsmaż na odrobinie oleju na małym ogniu. Czosnek i parmezan zetrzyj na tartce, pomidory suszone pokrój w paseczki, szałwię posiekaj i wszystko razem dodaj do puree dyniowego. Dodaj mleko, przyprawy i wszystko razem wymieszaj. Sos będzie rzadki, ale nie przejmuj się tym, nie musisz go podgrzewać. Makaron będzie gorący, więc sos ogrzeje się od niego.
Sos przełóż na patelnię z cebulą, dodaj ugotowany makaron i wymieszaj całość, żeby pokryć równomiernie makaron. Przełóż na talerz i zjadaj.
Smacznego!