Każdy pomysł na obiad jest dobry, jeśli jest w nim porcja kaszy i czegoś zielonego. I to jest właśnie taka zupa.
Ma bardzo delikatny smak, bo ugotowana na drobiowych udkach, a dynia dodaje jej słodkości.
Dodatek kaszy przypomina mi trochę znienawidzony w dzieciństwie krupnik. Ale w porównaniu do krupnika, tą zupę mogłabym jeść kilka razy w tygodniu. Jest nieporównywalnie lepsza.
Jeśli nie lubisz jarmużu możesz dodać inne zielone liście, np. szpinak. Ale pamiętaj, że im twardsze liście tym wcześniej wrzucamy je do zupy.
Czas przygotowania: około 1 godziny
Ilość porcji: 4 porcje
Składniki:
- udka drobiowe – 2 sztuki
- woda – 1,5 litra
- dynia Piżmowa, Hokkaido lub Olbrzymia – 500g bez skóry
- cebula – 1 sztuka
- marchewka – 2 sztuki
- czosnek – 4 ząbki
- tymianek – 2 łyżki
- szałwia – 2 łyżki
- jarmuż – 2 garści
- kasza jaglana – 1 torebka / 100g
- sól, pieprz
Przygotowanie:
Pokrój cebulę i marchew na średniej grubości plasterki. Przełóż do garnka razem z udkami i zalej wodą. Gotuj pod przykryciem do momentu, aż mięso będzie miękkie.
W tym czasie pokrój dynię na nieduże kawałki. Z jarmużu usuń zdrewniałe łodygi.
Kiedy mięso będzie gotowe przełóż je na deskę, żeby wystygło, a do garnka z bulionem włóż dynię, starty czosnek, zioła i jarmuż. Mięso podziel na małe kawałki (paski) i dodaj do zupy.
Całość gotuj do momentu, aż wszystkie warzywa będą delikatne i miękkie.
Pod sam koniec gotowania dodaj kaszę jaglaną i gotuj całość jeszcze ok 10-12 minut. Dopraw solą i pieprzem.
Smacznego!