Site Overlay

Zupa z dynią, jarmużem i kaszą jaglaną

Każdy pomysł na obiad jest dobry, jeśli jest w nim porcja kaszy i czegoś zielonego. I to jest właśnie taka zupa.

Ma bardzo delikatny smak, bo ugotowana na drobiowych udkach, a dynia dodaje jej słodkości.

Dodatek kaszy przypomina mi trochę znienawidzony w dzieciństwie krupnik. Ale w porównaniu do krupnika, tą zupę mogłabym jeść kilka razy w tygodniu. Jest nieporównywalnie lepsza.

Jeśli nie lubisz jarmużu możesz dodać inne zielone liście, np. szpinak. Ale pamiętaj, że im twardsze liście tym wcześniej wrzucamy je do zupy.

Czas przygotowania: około 1 godziny
Ilość porcji: 4 porcje

Składniki:

  • udka drobiowe – 2 sztuki
  • woda – 1,5 litra
  • dynia Piżmowa, Hokkaido lub Olbrzymia – 500g bez skóry
  • cebula – 1 sztuka
  • marchewka – 2 sztuki
  • czosnek – 4 ząbki
  • tymianek – 2 łyżki
  • szałwia – 2 łyżki
  • jarmuż – 2 garści
  • kasza jaglana – 1 torebka / 100g
  • sól, pieprz

Przygotowanie:

Pokrój cebulę i marchew na średniej grubości plasterki. Przełóż do garnka razem z udkami i zalej wodą. Gotuj pod przykryciem do momentu, aż mięso będzie miękkie.

W tym czasie pokrój dynię na nieduże kawałki. Z jarmużu usuń zdrewniałe łodygi.

Kiedy mięso będzie gotowe przełóż je na deskę, żeby wystygło, a do garnka z bulionem włóż dynię, starty czosnek, zioła i jarmuż. Mięso podziel na małe kawałki (paski) i dodaj do zupy.

Całość gotuj do momentu, aż wszystkie warzywa będą delikatne i miękkie.

Pod sam koniec gotowania dodaj kaszę jaglaną i gotuj całość jeszcze ok 10-12 minut. Dopraw solą i pieprzem.

Smacznego!

Zdjęcie nr 1 - Zupa z dynią, jarmużem i kaszą jaglaną

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *