Gulasz bez mięsa też może być gulaszem i to w dodatku pysznym! Przygotowanie dużego garnka super jedzenia trwa trochę ponad godzinę. Kroimy warzywa, a reszta dzieje się sama. Wystarczy kilka razy zamieszać, a w międzyczasie możemy się delektować pyszną kawą i poczytać gazetę. Po upływie godziny obiad będzie gotowy.
Jak to z gulaszem często bywa nabiera smaku z czasem, więc zróbcie od razu większa porcję i zostawcie w lodówce na obiad następnego dnia.
Jako dodatek przygotujcie to na co macie ochotę. Może to być porcja kaszy pęczak lub gryczanej, ryż, albo po prostu kromka świeżego chleba.
Ilość porcji: 6 porcji
Czas przygotowania: 1,5 – 2 godziny
Składniki:
- cebula – 2 sztuki
- buraki – 800g
- pieczarki – 300g
- marchewka – 2 sztuki
- soczewica – 1 szklanka
- ciecierzyca – 1 puszka
- koncentrat pomidorowy – 5 łyżek
- czosnek – 3 ząbki
- bulion warzywny – 1,5 litra
- czerwone wino półwytrawne – 1,5 szklanki
- tymianek – 1 łyżeczka
- rozmaryn – 1 łyżeczka
- liść laurowy – 3 sztuki
- sól, pieprz
Przygotowanie:
Cebulę pokrój w kostkę, marchewkę w talarki, buraka w niedużą kostkę, a pieczarki podziel na trzy lub na połowę, jeśli są mniejsze. Wszystko przełóż do garnka.
Dodaj resztę składników, wymieszaj, zagotuj i gotuj na małym ogniu około 1 godziny, od czasu do czasu mieszając.
Gulasz jest gotowy kiedy wszystkie warzywa będą miękkie. Dopraw do smaku solą i pieprzem.
Podawaj ze swoją ulubioną kaszą lub chlebem.
Smacznego!
1 porcja | % RWS* | |
---|---|---|
Wartość energetyczna | 300 kcal | 15% |
Tłuszcz | 8 g | 11% |
Węglowodany | 50 g | 19% |
Białko | 11 g | 22% |
*Referencyjna Wartość Spożycia dla przeciętnej osoby dorosłej (8400 kJ / 2000 kcal). |
P.S. Dawajcie znać w komentarzach jak Wam wyszło! I czy smakowało. Możecie mnie też śledzić na Facebooku i Instagramie.
Odparowałem, dodałem jeszcze 2 łyżki koncentratu oraz nieco oleju słonecznikowego, rewelacja, mega przepis, zagości na stałe, pozdrawiam!
Właśnie przerabiam ten przepis, soczewica ma być z puszki czy sucha?
Ja użyłam suchej soczewicy. Jeśli będzie z puszki to trzeba ją odsączyć i dorzucić pod koniec gotowania.
Dziękuję, sucha wyszła świetnie. Jak powinna wyglądać konsystencja sosu? Po dodaniu wina zrobiło się zupnie, teraz jest na etapie odparowania.
Niech odparuje nadmiar płynu. Konsystencja powinna być półpłynna. Mam nadzieję, że będzie smakować.
Smakowało i to bardzo, polecam, przepis rewelka.