Bardzo lubię warzywne kotlety, więc zazwyczaj robię od razu 2 porcje. Jemy je z ziemniakami, jako dodatek do chleba z domowym majonezem, albo po prostu wyjadamy na zimno z lodówki.
Przepis na kotlety z buraka modyfikowałam już setki razy. W końcu wyszły idealne i mogę się z Wami nim podzielić.
Nie ma w nim mąki i jajka, ale jest kasza jaglana i orzechy włoskie, które świetnie zlepiają całą masę. Kotlety są delikatne, ale nie gumowe.
Koniecznie wypróbujcie!
Ilość porcji: 9 sztuk
Czas przygotowania: 1 godzina + pieczenie buraków
Składniki:
- buraki – 4 upieczone sztuki / około 500g
- kasza jaglana – 1 torebka / 100g
- koperek – ½ szklanki posiekanego
- cebula – 1 duża sztuka
- orzechy włoskie – ½ szklanki zmielonych
- tymianek – 2 łyżeczki suszonego lub świeżego
- olej do smażenia
- sól, pieprz
Przygotowanie:
Rozgrzej piekarnik do 200°C bez termoobiegu.
Buraki możesz upiec dzień wcześniej, wtedy będzie mniej pracy z kotletami.
Buraki wyszoruj szczoteczką, wyłóż na blachę i wstaw do rozgrzanego piekarnika. Upieczenie ich może zająć około 1 – 1,5 godziny w zależności od wielkości buraków. Musisz uzbroić się w cierpliwość.
Im dłużej będą w piekarniku tym będą słodsze po upieczeniu, ponieważ cukier w nich zawarty skarmelizuje się.
Po upieczeniu wyjmij buraki z piekarnika i daj im wystygnąć.
Kaszę jaglaną ugotuj według przepisu na opakowaniu.
Cebulę pokrój w drobną kostkę i usmaż na wolnym ogniu na patelni.
Wystudzone buraki obierz ze skóry i zetrzyj na tarce na najgrubszych oczkach.
Wszystkie składniki przełóż na patelnię z cebulą i wymieszaj ręką do uzyskania jednolitej masy. Dopraw solą, pieprzem i dodaj około 2 łyżek oleju, żeby masa lepiej się kleiła.
Na blachę wyłożoną pergaminem i posmarowaną odrobiną oleju wyłóż uformowane kotlety.
Wstaw do piekarnika na 180°C na około 40 minut.
Po 30 minutach włącz termoobieg, żeby ładnie się przyrumieniły.
Smacznego!
1 porcja | % RWS* | |
---|---|---|
Wartość energetyczna | 145 kcal | 7% |
Tłuszcz | 8.5 g | 12% |
Węglowodany | 16 g | 6% |
Białko | 3.5 g | 7% |
*Referencyjna Wartość Spożycia dla przeciętnej osoby dorosłej (8400 kJ / 2000 kcal). |
P.S. Dawajcie znać w komentarzach jak Wam wyszło! I czy smakowało. Możecie mnie też śledzić na Facebooku i Instagramie.