Site Overlay

Krem z buraków z czarną porzeczką

I kolejna zupa krem. Tym razem buraki, które kocham nad życie z dodatkiem lekko kwaśnej czarnej porzeczki. Bo buraki lubią nie tylko jabłko. Wypróbujcie, żeby się przekonać.

Ilość porcji:  4 porcje
Czas przygotowania: około 1 godziny

Składniki:

  • buraki – 1kg
  • marchewka – 1 sztuka
  • cebula – 1 sztuka
  • czarna porzeczka – ¾ szklanki – oczywiście może być mrożona
  • mleko – ½ szklanki
  • cukier, miód – ½ łyżeczki
  • starty chrzan – 1 łyżeczka
  • sól, pieprz
  • jogurt naturalny do udekorowania

Przygotowanie:

Warzywa obierz i pokrój na małe kawałki. Im mniejsze kawałki buraków tym szybciej się ugotują. Włóż do garnka i wlej wodę tak, żeby przykryła warzywa. Gotuj na małym ogniu do miękkości.

Kiedy warzywa będą miękkie wsyp czarną porzeczkę i zblenduj całość na gładki krem.
Wlej mleko, dodaj miód lub cukier i chrzan. Ponownie zagotuj i dopraw solą i pieprzem.
Podawaj z odrobiną jogurtu naturalnego.

Smacznego!

1 porcja% RWS*
Wartość energetyczna216 kcal11%
Tłuszcz9.5 g14%
Węglowodany33 g13%
Białko5.5 g11%
*Referencyjna Wartość Spożycia dla przeciętnej osoby dorosłej (8400 kJ / 2000 kcal).
Zdjęcie nr 1 - Krem z buraków z czarną porzeczką

P.S. Dawajcie znać w komentarzach jak Wam wyszło! I czy smakowało. Możecie mnie też śledzić na Facebooku i Instagramie.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *