I kolejna zupa krem. Tym razem buraki, które kocham nad życie z dodatkiem lekko kwaśnej czarnej porzeczki. Bo buraki lubią nie tylko jabłko. Wypróbujcie, żeby się przekonać.
Ilość porcji: 4 porcje
Czas przygotowania: około 1 godziny
Składniki:
- buraki – 1kg
- marchewka – 1 sztuka
- cebula – 1 sztuka
- czarna porzeczka – ¾ szklanki – oczywiście może być mrożona
- mleko – ½ szklanki
- cukier, miód – ½ łyżeczki
- starty chrzan – 1 łyżeczka
- sól, pieprz
- jogurt naturalny do udekorowania
Przygotowanie:
Warzywa obierz i pokrój na małe kawałki. Im mniejsze kawałki buraków tym szybciej się ugotują. Włóż do garnka i wlej wodę tak, żeby przykryła warzywa. Gotuj na małym ogniu do miękkości.
Kiedy warzywa będą miękkie wsyp czarną porzeczkę i zblenduj całość na gładki krem.
Wlej mleko, dodaj miód lub cukier i chrzan. Ponownie zagotuj i dopraw solą i pieprzem.
Podawaj z odrobiną jogurtu naturalnego.
Smacznego!
1 porcja | % RWS* | |
---|---|---|
Wartość energetyczna | 216 kcal | 11% |
Tłuszcz | 9.5 g | 14% |
Węglowodany | 33 g | 13% |
Białko | 5.5 g | 11% |
*Referencyjna Wartość Spożycia dla przeciętnej osoby dorosłej (8400 kJ / 2000 kcal). |
P.S. Dawajcie znać w komentarzach jak Wam wyszło! I czy smakowało. Możecie mnie też śledzić na Facebooku i Instagramie.