Risotto. Najważniejszy jest ryż i cierpliwość.
Do zrobienia risotto potrzebujecie ryżu typu Arborio, który zawiera duże ilości skrobi, chłonie w szybkim czasie spore ilości płynu, dzięki czemu robi się kleisty, ale jednocześnie w środku przyjemnie twardawy. Z innego ryżu risotto nie wyjdzie. Koniec i kropka.
Cierpliwość to chyba najtrudniejsza część procesu robienia risotto. Bulion, który dodajemy do ryżu należy wlewać małymi porcjami, często mieszać risotto i następną porcję płynu dodać dopiero jak poprzednia zostanie wchłonięta. Wszystko przygotowujemy na minimalnym ogniu.
Robienie risotto może i wygląda na skomplikowane, ale takie nie jest. Uwierzcie mi.
Trzeba tylko raz spróbować. Później pójdzie już z górki.
Do dzieła!
Ilość porcji: 4 – 5 porcji
Czas przygotowania: 45 – 60 minut
Składniki:
- buraki – 300g ugotowanych lub upieczonych
- czosnek – 2 ząbki
- cebula – 1 nieduża
- bulion warzywny – 500 ml
- tymianek – 1 łyżeczka świeżego lub suszonego
- ryż do risotto (typu Arborio) – 100g
- białe wino – 100ml
- masło – 1 łyżka
- parmezan – 3 łyżki
- ryba – 500g (np filet z dorsza)
- cytryna – sok z ½ cytryny
- olej do smażenia
- sól, pieprz
Przygotowanie:
Pokrojoną cebulę, czosnek i tymianek zeszklij na patelni na małym ogniu. Wsyp suchy ryż, wymieszaj. Następnie wlej wino i gotuj przez około 3 minuty. Alkohol się ulotni i zostanie tylko winny aromat.
Na tarce z grubymi oczkami zetrzyj buraki i dodaj na patelnię.
Następnie zaczynamy dodawać bulion. Wlewaj go małymi porcjami, po każdym dodaniu płynu mieszaj risotto. Ryż powinien wchłonąć cały płyn i zrobić się miękki. Nie spiesz się.
Kiedy ryż będzie gotowy dodaj masło i starty parmezan. Risotto dzięki tym dodatkom zrobi się gładkie i pyszne. Jeśli potrzeba dopraw do smaku solą i pieprzem.
Nagrzej piekarnik do 180°C. Rybę pokrój na dużych 5 kawałów. Przełóż ją na folię aluminiową, dodaj cytrynę, sól i pieprz. Wstaw do nagrzanego piekarnika na około 15-20 minut.
Risotto wyłóż na talerz a na górę połóż kawałek ryby.
Smacznego!
1 porcja | % RWS* | |
---|---|---|
Wartość energetyczna | 360 kcal | 18% |
Tłuszcz | 17 g | 24% |
Węglowodany | 28 g | 11% |
Białko | 22 g | 44% |
*Referencyjna Wartość Spożycia dla przeciętnej osoby dorosłej (8400 kJ / 2000 kcal). |
P.S. Dawajcie znać w komentarzach jak Wam wyszło! I czy smakowało. Możecie mnie też śledzić na Facebooku i Instagramie.