Site Overlay

Risotto z burakami i pieczoną rybą

Risotto. Najważniejszy jest ryż i cierpliwość.
Do zrobienia risotto potrzebujecie ryżu typu Arborio, który zawiera duże ilości skrobi, chłonie w szybkim czasie spore ilości płynu, dzięki czemu robi się kleisty, ale jednocześnie w środku przyjemnie twardawy. Z innego ryżu risotto nie wyjdzie. Koniec i kropka.

Cierpliwość to chyba najtrudniejsza część procesu robienia risotto. Bulion, który dodajemy do ryżu należy wlewać małymi porcjami, często mieszać risotto i następną porcję płynu dodać dopiero jak poprzednia zostanie wchłonięta. Wszystko przygotowujemy na minimalnym ogniu.
Robienie risotto może i wygląda na skomplikowane, ale takie nie jest. Uwierzcie mi.
Trzeba tylko raz spróbować. Później pójdzie już z górki.

Do dzieła!

Ilość porcji:  4 – 5 porcji
Czas przygotowania:  45 – 60 minut

Składniki:

  • buraki – 300g ugotowanych lub upieczonych
  • czosnek – 2 ząbki
  • cebula – 1 nieduża
  • bulion warzywny – 500 ml
  • tymianek – 1 łyżeczka świeżego lub suszonego
  • ryż do risotto (typu Arborio) – 100g
  • białe wino – 100ml
  • masło – 1 łyżka
  • parmezan – 3 łyżki
  • ryba – 500g (np filet z dorsza)
  • cytryna – sok z ½ cytryny
  • olej do smażenia
  • sól, pieprz

Przygotowanie:

Pokrojoną cebulę, czosnek i tymianek zeszklij na patelni na małym ogniu. Wsyp suchy ryż, wymieszaj. Następnie wlej wino i gotuj przez około 3 minuty. Alkohol się ulotni i zostanie tylko winny aromat.
Na tarce z grubymi oczkami zetrzyj buraki i dodaj na patelnię.

Następnie zaczynamy dodawać bulion. Wlewaj go małymi porcjami, po każdym dodaniu płynu mieszaj risotto. Ryż powinien wchłonąć cały płyn i zrobić się miękki. Nie spiesz się.
Kiedy ryż będzie gotowy dodaj masło i starty parmezan. Risotto dzięki tym dodatkom zrobi się gładkie i pyszne. Jeśli potrzeba dopraw do smaku solą i pieprzem.

Nagrzej piekarnik do 180°C. Rybę pokrój na dużych 5 kawałów. Przełóż ją na folię aluminiową, dodaj cytrynę, sól i pieprz. Wstaw do nagrzanego piekarnika na około 15-20 minut.

Risotto wyłóż na talerz a na górę połóż kawałek ryby.

Smacznego!

1 porcja% RWS*
Wartość energetyczna360 kcal18%
Tłuszcz17 g24%
Węglowodany28 g11%
Białko22 g44%
*Referencyjna Wartość Spożycia dla przeciętnej osoby dorosłej (8400 kJ / 2000 kcal).

Zdjęcie nr 1 - Risotto z burakami i pieczoną rybą

Zdjęcie nr 2 - Risotto z burakami i pieczoną rybą

P.S. Dawajcie znać w komentarzach jak Wam wyszło! I czy smakowało. Możecie mnie też śledzić na Facebooku i Instagramie.

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *