Inspiracją do stworzenia tego wpisu był przepis z książki Ryby są super z serii Lidla. Po kilku modyfikacjach pozostała sałatka z buraków, oryginalny tatar z łososia zastąpił rybny kotlet, a do kompletu dołączył jogurt.
Wyszło naprawdę super. Kotlety są gładkie i delikatne, świetnie łączą się z burakami, a łagodny smak przełamuje kwaskowaty jogurt. Całość możecie zjeść jako obiad albo przygotować na kolację wypasioną kanapkę.
Ilość porcji: 4 porcje
Czas przygotowania: 45-60 minut
Składniki:
- burak – 4 upieczone sztuki
- czarne oliwki – ½ niedużego słoiczka
- pestki słonecznika – 3 łyżki
- filet np z dorsza – 150g
- ziemniaki – 1 sztuka / ok 150-200g
- pietruszki – 1 łyżka
- jajko – 1 sztuka
- jogurt – 1 pojemnik / 150g
- sok z cytryny – wyciśnięty z 1 sztuki
- koperek – 1 łyżka
- olej do smażenia
- sól, pieprz
Przygotowanie:
Rozgrzej piekarnik do 180°C. Rybę zawiń w folię aluminiową i wstaw do środka na 10 minut.
Ugotuj ziemniaka do miękkości.
Buraka pokrój w niedużą kostkę, dodaj pokrojone oliwki, odrobinę soku z cytryny i sól. Pestki słonecznika upraż na suchej, rozgrzanej patelni, aż zrobią się lekko złociste. Wymieszaj wszystko i odstaw.
Upieczoną rybę i ugotowanego ziemniaka rozgnieć widelcem, dodaj posiekaną natkę pietruszki, jajko, odrobinę soli i pieprz. Uformuj kotlety i usmaż na patelni na złoty kolor.
Jogurt wymieszaj z posiekanym koperkiem i sokiem z cytryny.
Całość nałóż na talerz albo złóż w formie kanapki.
Smacznego!
1 porcja | % RWS* | |
---|---|---|
Wartość energetyczna | 312 kcal | 16% |
Tłuszcz | 19.6 g | 28% |
Węglowodany | 23 g | 9% |
Białko | 15 g | 30% |
*Referencyjna Wartość Spożycia dla przeciętnej osoby dorosłej (8400 kJ / 2000 kcal). |
P.S. Dawajcie znać w komentarzach jak Wam wyszło! I czy smakowało. Możecie mnie też śledzić na Facebooku i Instagramie.