Site Overlay

Sałatka z buraków, kotlety rybne i cytrynowy jogurt

Inspiracją do stworzenia tego wpisu był przepis z książki Ryby są super z serii Lidla. Po kilku modyfikacjach pozostała sałatka z buraków, oryginalny tatar z łososia zastąpił rybny kotlet, a do kompletu dołączył jogurt.
Wyszło naprawdę super. Kotlety są gładkie i delikatne, świetnie łączą się z burakami, a  łagodny smak przełamuje kwaskowaty jogurt. Całość możecie zjeść jako obiad albo przygotować na kolację wypasioną kanapkę.

Ilość porcji: 4 porcje
Czas przygotowania: 45-60 minut

Składniki:

  • burak – 4 upieczone sztuki
  • czarne oliwki – ½ niedużego słoiczka
  • pestki słonecznika – 3 łyżki
  • filet np z dorsza – 150g
  • ziemniaki – 1 sztuka / ok 150-200g
  • pietruszki – 1 łyżka
  • jajko – 1 sztuka
  • jogurt – 1 pojemnik / 150g
  • sok z cytryny – wyciśnięty z 1 sztuki
  • koperek – 1 łyżka
  • olej do smażenia
  • sól, pieprz

Przygotowanie:

Rozgrzej piekarnik do 180°C. Rybę zawiń w folię aluminiową i wstaw do środka na 10 minut.
Ugotuj ziemniaka do miękkości.
Buraka pokrój w niedużą kostkę, dodaj pokrojone oliwki, odrobinę soku z cytryny i sól. Pestki słonecznika upraż na suchej, rozgrzanej patelni, aż zrobią się lekko złociste. Wymieszaj wszystko i odstaw.

Upieczoną rybę i ugotowanego ziemniaka rozgnieć widelcem, dodaj posiekaną natkę pietruszki, jajko, odrobinę soli i pieprz. Uformuj kotlety i usmaż na patelni na złoty kolor.
Jogurt wymieszaj z posiekanym koperkiem i sokiem z cytryny.

Całość nałóż na talerz albo złóż w formie kanapki.

Smacznego!

1 porcja% RWS*
Wartość energetyczna312 kcal16%
Tłuszcz19.6 g28%
Węglowodany23 g9%
Białko15 g30%
*Referencyjna Wartość Spożycia dla przeciętnej osoby dorosłej (8400 kJ / 2000 kcal).

Zdjęcie nr 1 - Sałatka z buraków, kotlety rybne i cytrynowy jogurt

Zdjęcie nr 2 - Sałatka z buraków, kotlety rybne i cytrynowy jogurt

P.S. Dawajcie znać w komentarzach jak Wam wyszło! I czy smakowało. Możecie mnie też śledzić na Facebooku i Instagramie.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *