Przepis przejęłam od niezawodnego Jamiego Oliver`a. Szczerze mówiąc mam do niego ogromny sentyment, bo dzięki temu facetowi zaczęłam gotować. Do dziś pamiętam jak oglądałam jego programy kulinarne z kartką i długopisem w ręku i zapisywałam wszystko co mówił.
Przepis na duszoną kapustę to tylko kilka prostych składników, a w garnku dzieją się cuda. Jabłko dodaje cudownej słodyczy, a ocet balsamiczny fajnie zakwasza całość. Świetnie smakuje na ciepło jako samodzielne danie, albo dodatek do pieczeni wieprzowej, ale pyszna jest również na zimno wyjadana prosto z garnka. Ciężko się powstrzymać. Wypróbujcie koniecznie!
Ilość porcji: 6 porcji
Czas przygotowania: 1-1,5 godziny
Składniki:
- kapusta czerwona – 1kg
- cebula – 1 sztuka
- boczek wędzony w plastrach – 150g
- jabłka – 2 duże sztuki
- ocet balsamiczny – 150ml
- olej do smażenia
- sól, pieprz
- natka pietruszki – do posypania
Przygotowanie:
Boczek pokrój w cienkie paski, a cebulę w krążki. Do garnka wlej odrobinę oliwy i przełóż do niego boczek i cebulę. Podsmaż całość na złoto.
Jabłko pokrój w dużą kostkę, kapustę poszatkuj i całość włóż do garnka. Wlej ocet i dodaj około pół szklanki wody. Gotuj pod przykryciem co jakiś czas mieszając, żeby kapusta nie przywarła do dna. Po około godzinie wszystko powinno być miękkie i delikatnie lepkie. To znak, że możesz całość doprawić solą i pieprzem i nakładać na talerze. Posyp odrobiną natki pietruszki.
Smacznego!
1 porcja | % RWS* | |
---|---|---|
Wartość energetyczna | 245 kcal | 12% |
Tłuszcz | 15 g | 21% |
Węglowodany | 15 g | 6% |
Białko | 3 g | 6% |
*Referencyjna Wartość Spożycia dla przeciętnej osoby dorosłej (8400 kJ / 2000 kcal). |
P.S. Dawajcie znać w komentarzach jak Wam wyszło! I czy smakowało. Możecie mnie też śledzić na Facebooku i Instagramie.