Site Overlay

Czerwona kapusta duszona z jabłkami i boczkiem

Przepis przejęłam od niezawodnego Jamiego Oliver`a. Szczerze mówiąc mam do niego ogromny sentyment, bo dzięki temu facetowi zaczęłam gotować. Do dziś pamiętam jak oglądałam jego programy kulinarne z kartką i długopisem w ręku i zapisywałam wszystko co mówił.
Przepis na duszoną kapustę to tylko kilka prostych składników, a w garnku dzieją się cuda. Jabłko dodaje cudownej słodyczy, a ocet balsamiczny fajnie zakwasza całość. Świetnie smakuje na ciepło jako samodzielne danie, albo dodatek do pieczeni wieprzowej, ale pyszna jest również na zimno wyjadana prosto z garnka. Ciężko się powstrzymać. Wypróbujcie koniecznie!

Ilość porcji:  6 porcji
Czas przygotowania:  1-1,5 godziny

Składniki:

  • kapusta czerwona – 1kg
  • cebula – 1 sztuka
  • boczek wędzony w plastrach – 150g
  • jabłka – 2 duże sztuki
  • ocet balsamiczny – 150ml
  • olej do smażenia
  • sól, pieprz
  • natka pietruszki – do posypania

Przygotowanie:

Boczek pokrój w cienkie paski, a cebulę w krążki. Do garnka wlej odrobinę oliwy i przełóż do niego boczek i cebulę. Podsmaż całość na złoto.
Jabłko pokrój w dużą kostkę, kapustę poszatkuj i całość włóż do garnka. Wlej ocet i dodaj około pół szklanki wody. Gotuj pod przykryciem co jakiś czas mieszając, żeby kapusta nie przywarła do dna. Po około godzinie wszystko powinno być miękkie i delikatnie lepkie. To znak, że możesz całość doprawić solą i pieprzem i nakładać na talerze. Posyp odrobiną natki pietruszki.

Smacznego!

1 porcja% RWS*
Wartość energetyczna245 kcal12%
Tłuszcz15 g21%
Węglowodany15 g6%
Białko3 g6%
*Referencyjna Wartość Spożycia dla przeciętnej osoby dorosłej (8400 kJ / 2000 kcal).

Zdjęcie nr 1 - Czerwona kapusta duszona z jabłkami i boczkiem

P.S. Dawajcie znać w komentarzach jak Wam wyszło! I czy smakowało. Możecie mnie też śledzić na Facebooku i Instagramie.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *