Mam wrażenie, że pasztet pieczony jest w polskich domach na specjalne okazje, głównie na różnego rodzaju spotkania rodzinne. Taka „odświętna” potrawa, którą je się raz lub maksymalnie kilka razy w roku. Mam dla Was przepis na pasztet właśnie na takie specjalne okazje. Mięso zastąpiłam grzybami i ryżem. Jest gładki, bardzo aromatyczny, a dodatek kwaskowatej żurawiny dodaje lekkiego twista.
Przepis może i długi, ale pasztet jest naprawdę łatwy do przygotowania.
Super smakuje z pieczonymi warzywami, z dodatkiem sosu np. do pieczonych ziemniaków lub jako dodatek do świątecznej sałatki.
Ilość porcji: foremka 20cm , około 8-10 porcji
Czas przygotowania: 1-1,5 godziny
Składniki:
- grzyby leśne – świeże lub suszone – 1 garść
- pieczarki – 300g
- cebula – 2 sztuki
- czosnek – 2 ząbki
- ryż do risotto lub kasza jęczmienna – 150g
- bulion – 500ml
- migdały w całości lub mielone- 100g
- cytryna – 1 sztuka
- szałwia, rozmaryn, tymianek – po 1 łyżeczce
- jaja – 2 duże
- bułka tarta – 1 garść
- cukier lub miód – 2 łyżki
- żurawina świeża – 200g
- olej do smażenie
- sól, pieprz
Przygotowanie:
Rozgrzej piekarnik do 190°C bez termoobiegu.
Jeśli przygotowujesz pasztet z suszonych grzybów zalej je wrzątkiem i odstaw na bok .
Najpierw przygotuj risotto. Pokrój w drobną kostkę cebulę i usmaż na złoty kolor na odrobinie oleju. Kiedy będzie miękka dodaj starty czosnek i wsyp suchy ryż lub kaszę. Ryż/kaszę przed wsypaniem na patelnię przelej wodą na sitku. Grzyby leśne odcedź, ale nie pozbywaj się wody. Następnie do ryżu dodawaj porcjami bulion i wodę, która została po odsączeniu grzybów. Po każdym dodaniu bulionu do ryżu mieszamy. Ryż musi być wchłonąć cały płyn.
Namoczone grzyby leśne pokrój w małą kostkę i dodaj do risotto. Kiedy będzie gotowe pozostaw do wystygnięcia.
Na patelni pokrój w małą kostkę pieczarki i na odrobinie oleju podduś je na patelni do momentu, aż będą miękkie i lekko zrumienione.
Jeśli masz całe migdały zmiksuj je w maszynce albo w blenderze na gładko. Im bardziej zmielone tym lepiej.
Do wystudzonego risotto dodaj wszystkie składniki – pieczarki, mielone migdały, otartą skórkę z cytryny, starty ser, zioła, jaja i bułkę tartą. Wymieszaj dokładnie rękoma. W razie potrzeby dopraw solą i pieprzem.
Foremkę wyłóż papierem do pieczenia, posmaruj odrobiną oleju i przełóż do niej masę na pasztet.
Do garnuszka przełóż żurawinę, dodaj odrobinę wody i poczekaj, aż zacznie pękać i puszczać sok, następnie dodaj cukier lub miód i podgrzej jeszcze chwilę. Następnie przełóż na wierzch pasztetu. Całość przykryj folią aluminiową.
Formę z pasztetem wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz 45 minut, a następnie zdejmuj folię i piecz następne 15 minut. Po wyjęciu z piekarnika pozostaw do wystygnięcia.
Smacznego!
1 porcja | % RWS* | |
---|---|---|
Wartość energetyczna | 250 kcal | 13% |
Tłuszcz | 14 g | 20% |
Węglowodany | 22 g | 8% |
Białko | 10 g | 20% |
*Referencyjna Wartość Spożycia dla przeciętnej osoby dorosłej (8400 kJ / 2000 kcal). |
P.S. Dawajcie znać w komentarzach jak Wam wyszło! I czy smakowało. Możecie mnie też śledzić na Facebooku i Instagramie.