Site Overlay

Pasztet z żurawiną na specjalną okazję

Mam wrażenie, że pasztet pieczony jest w polskich domach na specjalne okazje, głównie na różnego rodzaju spotkania rodzinne. Taka „odświętna” potrawa, którą je się raz lub maksymalnie kilka razy w roku. Mam dla Was przepis na pasztet właśnie na takie specjalne okazje. Mięso zastąpiłam grzybami i ryżem. Jest gładki, bardzo aromatyczny, a dodatek kwaskowatej żurawiny dodaje lekkiego twista.
Przepis może i długi, ale pasztet jest naprawdę łatwy do przygotowania.
Super smakuje z pieczonymi warzywami, z dodatkiem sosu np. do pieczonych ziemniaków lub jako dodatek do świątecznej sałatki.

Ilość porcji: foremka 20cm , około 8-10 porcji
Czas przygotowania: 1-1,5 godziny

Składniki:

  • grzyby leśne – świeże lub suszone – 1 garść
  • pieczarki – 300g
  • cebula – 2 sztuki
  • czosnek – 2 ząbki
  • ryż do risotto lub kasza jęczmienna – 150g
  • bulion – 500ml
  • migdały w całości lub mielone- 100g
  • cytryna – 1 sztuka
  • szałwia, rozmaryn, tymianek – po 1 łyżeczce
  • jaja – 2 duże
  • bułka tarta – 1 garść
  • cukier lub miód – 2 łyżki
  • żurawina świeża – 200g
  • olej do smażenie
  • sól, pieprz

Przygotowanie:

Rozgrzej piekarnik do 190°C bez termoobiegu.
Jeśli przygotowujesz pasztet z suszonych grzybów zalej je wrzątkiem i odstaw na bok .

Najpierw przygotuj risotto. Pokrój w drobną kostkę cebulę i usmaż na złoty kolor na odrobinie oleju. Kiedy będzie miękka dodaj starty czosnek i wsyp suchy ryż lub kaszę. Ryż/kaszę przed wsypaniem na patelnię przelej wodą na sitku. Grzyby leśne odcedź, ale nie pozbywaj się wody. Następnie do ryżu dodawaj porcjami bulion i wodę, która została po odsączeniu grzybów. Po każdym dodaniu bulionu do ryżu mieszamy. Ryż musi być wchłonąć cały płyn.
Namoczone grzyby leśne pokrój w małą kostkę i dodaj do risotto. Kiedy będzie gotowe pozostaw do wystygnięcia.

Na patelni pokrój w małą kostkę pieczarki i na odrobinie oleju podduś je na patelni do momentu, aż będą miękkie i lekko zrumienione.
Jeśli masz całe migdały zmiksuj je w maszynce albo w blenderze na gładko. Im bardziej zmielone tym lepiej.

Do wystudzonego risotto dodaj wszystkie składniki – pieczarki, mielone migdały, otartą skórkę z cytryny, starty ser, zioła, jaja i bułkę tartą. Wymieszaj dokładnie rękoma. W razie potrzeby dopraw solą i pieprzem.
Foremkę wyłóż papierem do pieczenia, posmaruj odrobiną oleju i przełóż do niej masę na pasztet.
Do garnuszka przełóż żurawinę, dodaj odrobinę wody i poczekaj, aż zacznie pękać i puszczać sok, następnie dodaj cukier lub miód i podgrzej jeszcze chwilę. Następnie przełóż na wierzch pasztetu. Całość przykryj folią aluminiową.

Formę z pasztetem wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz 45 minut, a następnie zdejmuj folię i piecz następne 15 minut. Po wyjęciu z piekarnika pozostaw do wystygnięcia.

Smacznego!

1 porcja% RWS*
Wartość energetyczna250 kcal13%
Tłuszcz14 g20%
Węglowodany22 g8%
Białko10 g20%
*Referencyjna Wartość Spożycia dla przeciętnej osoby dorosłej (8400 kJ / 2000 kcal).

 

P.S. Dawajcie znać w komentarzach jak Wam wyszło! I czy smakowało. Możecie mnie też śledzić na Facebooku i Instagramie.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *