Te warzywa uzależniają. Jeśli nie przepadasz za korzeniem pietruszki spróbuj go upiec z dodatkiem miodu i masłem. Ma delikatną, słodką skorupkę, a dodatek sosu z pieczonym czosnkiem pasuje do tego świetnie.
Proporcje warzyw możesz ustalać tak jak lubisz. Wypróbuj ten przepis do mięsa, ryby, albo po prostu zjedz z kawałkiem dobrego chleba.
Ilość porcji: 3 porcje
Czas przygotowania: 45-50 minut
Składniki:
- pietruszka – 300g
- marchewka – 300g
- czosnek – 1 główka
- masło – 25g
- miód – 50g
- olej do smażenia – 2 łyżki
- jogurt naturalny – 100g
- majonez – 2 łyżki
- sól, pieprz
Przygotowanie:
Piekarnik rozgrzej do 200°C bez termoobiegu.
Warzywa obierz i przekrój wzdłuż albo na ćwiartki, jeśli są duże. Masło, miód i olej rozpuść w małym rondelku. Na blachę wyłożoną pergaminem wyłóż warzywa i wymieszaj z maślaną masą, dopraw solą i pieprzem. Główkę czosnku przekrój w całości na pół i też połóż na blachę.
Wstaw do piekarnika na około 40 minut, do czasu, aż warzywa będą miękkie,co jakiś czas mieszając.
Upieczony czosnek zblenduj, wymieszaj z majonezem i jogurtem i dopraw solą i pieprzem.
Smacznego!
1 porcja | % RWS* | |
---|---|---|
Wartość energetyczna | 300 kcal | 15% |
Tłuszcz | 20 g | 29% |
Węglowodany | 45 g | 17% |
Białko | 7 g | 14% |
*Referencyjna Wartość Spożycia dla przeciętnej osoby dorosłej (8400 kJ / 2000 kcal). |
P.S. Dawajcie znać w komentarzach jak Wam wyszło! I czy smakowało. Możecie mnie też śledzić na Facebooku i Instagramie.