Site Overlay

Pieczone warzywa z najlepszym sosem czosnkowym

Te warzywa uzależniają. Jeśli nie przepadasz za korzeniem pietruszki spróbuj go upiec z dodatkiem miodu i masłem. Ma delikatną, słodką skorupkę, a dodatek sosu z pieczonym czosnkiem pasuje do tego świetnie.
Proporcje warzyw możesz ustalać tak jak lubisz. Wypróbuj ten przepis do mięsa, ryby, albo po prostu zjedz z kawałkiem dobrego chleba.

Ilość porcji:  3 porcje
Czas przygotowania:  45-50 minut

Składniki:

  • pietruszka – 300g
  • marchewka – 300g
  • czosnek – 1 główka
  • masło – 25g
  • miód – 50g
  • olej do smażenia – 2 łyżki
  • jogurt naturalny – 100g
  • majonez – 2 łyżki
  • sól, pieprz

Przygotowanie:

Piekarnik rozgrzej do 200°C bez termoobiegu.
Warzywa obierz i przekrój wzdłuż albo na ćwiartki, jeśli są duże. Masło, miód i olej rozpuść w małym rondelku. Na blachę wyłożoną pergaminem wyłóż warzywa i wymieszaj z maślaną masą, dopraw solą i pieprzem. Główkę czosnku przekrój w całości na pół i też połóż na blachę.
Wstaw do piekarnika na około 40 minut, do czasu, aż warzywa będą miękkie,co jakiś czas mieszając.

Upieczony czosnek zblenduj, wymieszaj z majonezem i jogurtem i dopraw solą i pieprzem.

Smacznego!

1 porcja% RWS*
Wartość energetyczna300 kcal15%
Tłuszcz20 g29%
Węglowodany45 g17%
Białko7 g14%
*Referencyjna Wartość Spożycia dla przeciętnej osoby dorosłej (8400 kJ / 2000 kcal).

Zdjęcie nr 1 - Pieczone warzywa z najlepszym sosem czosnkowym

Zdjęcie nr 2 - Pieczone warzywa z najlepszym sosem czosnkowym

P.S. Dawajcie znać w komentarzach jak Wam wyszło! I czy smakowało. Możecie mnie też śledzić na Facebooku i Instagramie.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *