Site Overlay

Zupa porowo-ziemniaczana z wędzoną rybą

Ta zupa, aż urzeka prostotą. Ziemniaki i pory sprawiają, że jest bardzo delikatna w smaku. Natomiast dodatek wędzonej ryby podbija całość. I jeszcze ten kremowy jogurt. Niebo w gębie. Wybierzcie do niej swój ulubiony gatunek ryby. Dobry będzie halibut, pstrąg czy nawet śledź, jeśli lubicie. Jest pyszna i na dodatek bardzo prosta w przygotowaniu.

Ilość porcji: 4 porcje
Czas przygotowania: 30 – 45 minut

Składniki:

  • por – 500g / tylko biała część
  • ziemniaki – 500g
  • masło – 2 łyżki
  • tymianek – 1 łyżeczka suszonego
  • bulion – 1 litr / tak, żeby zakryło warzywa
  • jogurt – 50g
  • ryba wędzona – 100g
  • sól, pieprz

Przygotowanie:

Pora kroimy na cienkie plasterki, ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę. Warzywa podsmażamy na maśle w garnku kilka minut, żeby były szkliste. Następnie zalewamy bulionem, przykrywamy pokrywką i gotujemy do miękkości.
Kiedy zupa będzie gotowa doprawiamy tymiankiem, solą i pieprzem.
Przed podaniem dodajemy łyżkę jogurtu i kawałek wędzonej ryby porwanej na kawałki.

Smacznego!

1 porcja% RWS*
Wartość energetyczna230 kcal12%
Tłuszcz10 g14%
Węglowodany25 g10%
Białko12 g24%
*Referencyjna Wartość Spożycia dla przeciętnej osoby dorosłej (8400 kJ / 2000 kcal).

Zdjęcie nr 1 - Zupa porowo-ziemniaczana z wędzoną rybą

P.S. Dawajcie znać w komentarzach jak Wam wyszło! I czy smakowało. Możecie mnie też śledzić na Facebooku i Instagramie.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *