Ta zupa, aż urzeka prostotą. Ziemniaki i pory sprawiają, że jest bardzo delikatna w smaku. Natomiast dodatek wędzonej ryby podbija całość. I jeszcze ten kremowy jogurt. Niebo w gębie. Wybierzcie do niej swój ulubiony gatunek ryby. Dobry będzie halibut, pstrąg czy nawet śledź, jeśli lubicie. Jest pyszna i na dodatek bardzo prosta w przygotowaniu.
Ilość porcji: 4 porcje
Czas przygotowania: 30 – 45 minut
Składniki:
- por – 500g / tylko biała część
- ziemniaki – 500g
- masło – 2 łyżki
- tymianek – 1 łyżeczka suszonego
- bulion – 1 litr / tak, żeby zakryło warzywa
- jogurt – 50g
- ryba wędzona – 100g
- sól, pieprz
Przygotowanie:
Pora kroimy na cienkie plasterki, ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę. Warzywa podsmażamy na maśle w garnku kilka minut, żeby były szkliste. Następnie zalewamy bulionem, przykrywamy pokrywką i gotujemy do miękkości.
Kiedy zupa będzie gotowa doprawiamy tymiankiem, solą i pieprzem.
Przed podaniem dodajemy łyżkę jogurtu i kawałek wędzonej ryby porwanej na kawałki.
Smacznego!
1 porcja | % RWS* | |
---|---|---|
Wartość energetyczna | 230 kcal | 12% |
Tłuszcz | 10 g | 14% |
Węglowodany | 25 g | 10% |
Białko | 12 g | 24% |
*Referencyjna Wartość Spożycia dla przeciętnej osoby dorosłej (8400 kJ / 2000 kcal). |
P.S. Dawajcie znać w komentarzach jak Wam wyszło! I czy smakowało. Możecie mnie też śledzić na Facebooku i Instagramie.