Uwielbiam kotlety. Do kanapki, do ziemniaków, z lekką sałatką, na zimno prosto z lodówki. W każdej postaci. A por to super warzywo właśnie na kotlety. Pasuje do niego wiele produktów. Jest łatwy w przygotowaniu. Więc dlaczego by nie spróbować. No i oto jest przepis na 10 pysznych kotletów. Wypróbujcie!
Ilość porcji: 10 kotletów
Czas przygotowania: 45-60 minut
Składniki:
- por – 1 sztuka
- kasza pęczak – ½ szklanki około 90g
- marchewka – 2 sztuki
- szczypiorek – ½ pęczka
- chleba razowy – 4 kromki
- mleko – 1 ½ szklanki
- bułka tarta – 3-4 łyżki (opcjonalnie)
- sól, pieprz
Przygotowanie:
Pora pokrój na cienkie paseczki, białą część i ciemnozielone liście. Zagotuj wodę w niedużym garnku i wrzuć na wrzątek pora. Gotuj go około 10 minut. Po tym czasie odcedź i przełóż do miski. Kaszę ugotuj według przepisu na opakowaniu.
Marchewkę zetrzyj na tarce z dużymi oczkami, szczypiorek drobno pokrój. Chleb namocz w mleku. Kiedy będzie miękki rozgnieć go rękoma i dodaj do miski z porem. Jeśli masa nie będzie się kleić dodaj bułkę tartą. Dopraw solą i pieprzem.
Uformuj nieduże kotlety i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C z termoobiegiem na 20-30 minut. Kotlety powinny być ładnie przypieczone.
Podawaj tak jak lubisz.
Smacznego!
1 porcja | % RWS* | |
---|---|---|
Wartość energetyczna | 78 kcal | 4% |
Tłuszcz | 2 g | 3% |
Węglowodany | 15 g | 6% |
Białko | 3 g | 6% |
*Referencyjna Wartość Spożycia dla przeciętnej osoby dorosłej (8400 kJ / 2000 kcal). |
P.S. Dawajcie znać w komentarzach jak Wam wyszło! I czy smakowało. Możecie mnie też śledzić na Facebooku i Instagramie.