Site Overlay

Kotlety z porem i kaszą pęczak

Uwielbiam kotlety. Do kanapki, do ziemniaków, z lekką sałatką, na zimno prosto z lodówki. W każdej postaci. A por to super warzywo właśnie na kotlety. Pasuje do niego wiele produktów. Jest łatwy w przygotowaniu. Więc dlaczego by nie spróbować. No i oto jest przepis na 10 pysznych kotletów. Wypróbujcie!

Ilość porcji: 10 kotletów
Czas przygotowania: 45-60 minut

Składniki:

  • por – 1 sztuka
  • kasza pęczak – ½ szklanki około 90g
  • marchewka – 2 sztuki
  • szczypiorek – ½ pęczka
  • chleba razowy – 4 kromki
  • mleko – 1 ½ szklanki
  • bułka tarta – 3-4 łyżki (opcjonalnie)
  • sól, pieprz

Przygotowanie:

Pora pokrój na cienkie paseczki, białą część i ciemnozielone liście. Zagotuj wodę w niedużym garnku i wrzuć na wrzątek pora. Gotuj go około 10 minut. Po tym czasie odcedź i przełóż do miski. Kaszę ugotuj według przepisu na opakowaniu.
Marchewkę zetrzyj na tarce z dużymi oczkami, szczypiorek drobno pokrój. Chleb namocz w mleku. Kiedy będzie miękki rozgnieć go rękoma i dodaj do miski z porem. Jeśli masa nie będzie się kleić dodaj bułkę tartą. Dopraw solą i pieprzem.

Uformuj nieduże kotlety i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C z termoobiegiem na 20-30 minut. Kotlety powinny być ładnie przypieczone.
Podawaj tak jak lubisz.

Smacznego!

1 porcja% RWS*
Wartość energetyczna78 kcal4%
Tłuszcz2 g3%
Węglowodany15 g6%
Białko3 g6%
*Referencyjna Wartość Spożycia dla przeciętnej osoby dorosłej (8400 kJ / 2000 kcal).

P.S. Dawajcie znać w komentarzach jak Wam wyszło! I czy smakowało. Możecie mnie też śledzić na Facebooku i Instagramie.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *