To super prosta zupa. Przygotowuje się ją kilka chwil a na talerzu możemy posmakować czegoś naprawdę pysznego. To idealna propozycja dla osób, które do gotowania mają dwie lewe ręce. Od niej właśnie warto zacząć. Nie może się nie udać.
Uwielbiam jej smak gdy jest gorąca i jeszcze do tego kawałek razowego chleba posmarowany grubo masłem. Pycha! Wypróbujcie!
Ilość porcji: 4 porcje
Czas przygotowania: 30-45 minut
Składniki:
- por – 600g (biała i ciemnozielona część)
- ziemniaki – 600g
- bulion – 1 litr
- śmietana 30% lub 36% – 150ml
- tymianek – świeży lub suszony 1 łyżeczka
- sól, pieprz
- szczypiorek i parmezan – opcjonalnie do przystrojenia
Przygotowanie:
Pora i ziemniaki umyć i pokroić na nieduże kawałki. Przełożyć do garnka i zalać bulionem. Gotować pod przykryciem do miękkości. Kiedy warzywa będą miękkie zmiksować na gładko, doprawić solą, pieprzem, tymiankiem i na koniec wlać śmietanę. Wymieszać i podawać posypane parmezanem i szczypiorkiem.
Smacznego!
1 porcja | % RWS* | |
---|---|---|
Wartość energetyczna | 300 kcal | 15% |
Tłuszcz | 13 g | 19% |
Węglowodany | 46 g | 18% |
Białko | 9 g | 18% |
*Referencyjna Wartość Spożycia dla przeciętnej osoby dorosłej (8400 kJ / 2000 kcal). |
P.S. Dawajcie znać w komentarzach jak Wam wyszło! I czy smakowało. Możecie mnie też śledzić na Facebooku i Instagramie.