Od razu wyjaśniam co to pangrattato. Jest to rodzaj sycącej aromatycznej bułki tartej z różnymi dodatkami. Dawniej we Włoszech pangrattato było dodawane do potraw zamiast parmezanu przez ubogich mieszkańców. Do zrobienia swojej wersji tego dodatku możesz użyć ulubionych ziół, czosnku, skórki z cytryny. Ja proponuję suszone grzyby, bo super komponują się z porami.
Ilość porcji: 4 porcje
Czas przygotowania: 30-45 minut
Składniki:
- por – 2 duże sztuki
- czosnek – 4 ząbki
- bulion – 250 ml
- masło – 50g
- tymianek – świeży lub suszony, 1 łyżeczka
- rozmaryn – świeży lub suszony, ½ łyżeczki
- parmezan – ok. 50g do posypania
- suszone borowiki – mała garść / kilka sztuk
- bułka lub kawałek czerstwego chleba
- makaron – pappardelle, spaghetti, rurki (wybierz swój ulubiony)
- sól, pieprz
Przygotowanie:
Przekrój pory wzdłuż na pół, a następnie pokrój ukośnie w paski o szerokości 1 cm. Na dużej patelni rozgrzej masło, a następnie dodaj starte 3 ząbki czosnku, tymianek i pory. Wymieszaj i wlej bulion. Przykryj patelnię pokrywką i duś na małym ogniu około 30 minut do miękkości. Jeśli będzie za dużo płynu zdejmij pokrywkę i duś bez przykrycia. Nadmiar płynu odparuje.
Aby przygotować pangrattato wrzuć do pojemnika malaksera pieczywo, grzyby, sól i pieprz. Jeśli nie masz czerstwego pieczywa włóż je do piekarnika i upiecz. Zawartość malaksera rozdrobnij do konsystencji bułki tartej. Mogą pozostać większe okruchy. Na patelni rozgrzej łyżkę oliwy, dodaj starty 1 ząbek czosnku i rozmaryn, a następnie wsyp chleb z grzybami i usmaż na złoty kolor cały czas mieszając zawartość patelni.
Makaron ugotuj według przepisu na opakowaniu. Następnie połącz z porami, przełóż na talerz, posyp pangrattato i parmezanem.
Smacznego!
1 porcja | % RWS* | |
---|---|---|
Wartość energetyczna | 250 kcal | 13% |
Tłuszcz | 14 g | 20% |
Węglowodany | 30 g | 12% |
Białko | 9 g | 18% |
*Referencyjna Wartość Spożycia dla przeciętnej osoby dorosłej (8400 kJ / 2000 kcal). |
P.S. Dawajcie znać w komentarzach jak Wam wyszło! I czy smakowało. Możecie mnie też śledzić na Facebooku i Instagramie.
Ja poprostu dorzucam do duszonych porów dwie/trzy łyżeczki suszonych zmielonych grzybów. Albo zamoczone suszone grzyby. Wychodzi wyśmienite. Twój przepis też super!