Site Overlay

Makaron z duszonymi porami i grzybowym pangrattato

Od razu wyjaśniam co to pangrattato. Jest to rodzaj sycącej aromatycznej bułki tartej z różnymi dodatkami. Dawniej we Włoszech pangrattato było dodawane do potraw zamiast parmezanu przez ubogich mieszkańców. Do zrobienia swojej wersji tego dodatku możesz użyć ulubionych ziół, czosnku, skórki z cytryny. Ja proponuję suszone grzyby, bo super komponują się z porami.

Ilość porcji: 4 porcje
Czas przygotowania: 30-45 minut

Składniki:

  • por – 2 duże sztuki
  • czosnek – 4 ząbki
  • bulion – 250 ml
  • masło – 50g
  • tymianek – świeży lub suszony, 1 łyżeczka
  • rozmaryn – świeży lub suszony, ½ łyżeczki
  • parmezan – ok. 50g do posypania
  • suszone borowiki – mała garść / kilka sztuk
  • bułka lub kawałek czerstwego chleba
  • makaron – pappardelle, spaghetti, rurki (wybierz swój ulubiony)
  • sól, pieprz

Przygotowanie:

Przekrój pory wzdłuż na pół, a następnie pokrój ukośnie w paski o szerokości 1 cm. Na dużej patelni rozgrzej masło, a następnie dodaj starte 3 ząbki czosnku, tymianek i pory. Wymieszaj i wlej bulion. Przykryj patelnię pokrywką i duś na małym ogniu około 30 minut do miękkości. Jeśli będzie za dużo płynu zdejmij pokrywkę i duś bez przykrycia. Nadmiar płynu odparuje.

Aby przygotować pangrattato wrzuć do pojemnika malaksera pieczywo, grzyby, sól i pieprz. Jeśli nie masz czerstwego pieczywa włóż je do piekarnika i upiecz. Zawartość malaksera rozdrobnij do konsystencji bułki tartej. Mogą pozostać większe okruchy. Na patelni rozgrzej łyżkę oliwy, dodaj starty 1 ząbek czosnku i rozmaryn, a następnie wsyp chleb z grzybami i usmaż na złoty kolor cały czas mieszając zawartość patelni.

Makaron ugotuj według przepisu na opakowaniu. Następnie połącz z porami, przełóż na talerz, posyp pangrattato i parmezanem.

Smacznego!

1 porcja% RWS*
Wartość energetyczna250 kcal13%
Tłuszcz14 g20%
Węglowodany30 g12%
Białko9 g18%
*Referencyjna Wartość Spożycia dla przeciętnej osoby dorosłej (8400 kJ / 2000 kcal).

P.S. Dawajcie znać w komentarzach jak Wam wyszło! I czy smakowało. Możecie mnie też śledzić na Facebooku i Instagramie.

1 thought on “Makaron z duszonymi porami i grzybowym pangrattato

  1. Ja poprostu dorzucam do duszonych porów dwie/trzy łyżeczki suszonych zmielonych grzybów. Albo zamoczone suszone grzyby. Wychodzi wyśmienite. Twój przepis też super!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *