Site Overlay

Por Jabłko Marchewka

Najprostsza z możliwych – surówka z pora, marchewki i jabłka. Pewnie każdy ją zna, ale większość po prostu o niej zapomniała. Możecie trochę urozmaicić stary, znany przepis i dodać ulubione dodatki np. orzechy, nasiona słonecznika, rodzynki, płatki migdałów. Masa błonnika i witamin. Nasze jelita na pewno ucieszą się z takiej kolacji.

Ilość porcji: 3 porcje
Czas przygotowania: 10-15 minut

Składniki:

  • por – ½ sztuki (tylko biała część)
  • marchewka – 2 sztuki
  • jabłko – 1 sztuka
  • majonez – 1-2 łyżki
  • sok z ½ cytryny
  • sól, pieprz
  • plus ulubione dodatki – nasiona słonecznika, rodzynki, płatki migdałów, orzechy

Przygotowanie:

Pora przekrój na pół i wzdłuż, dokładnie umyj i pokrój na cienkie paseczki. Marchewkę i jabłko zetrzyj na tarce z grubymi oczkami. Wymieszaj warzywa, dorzuć ulubione dodatki, dopraw sokiem z cytryny, solą i pieprzem. Na koniec dołóż majonez i wymieszaj.
Podawaj jako dodatek do obiadu albo zjedz z kanapką z twarogiem.

Smacznego!

1 porcja% RWS*
Wartość energetyczna150 kcal8%
Tłuszcz10 g14%
Węglowodany12 g5%
Białko1 g2%
*Referencyjna Wartość Spożycia dla przeciętnej osoby dorosłej (8400 kJ / 2000 kcal).

Zdjęcie nr 1 - Por Jabłko Marchewka

P.S. Dawajcie znać w komentarzach jak Wam wyszło! I czy smakowało. Możecie mnie też śledzić na Facebooku i Instagramie.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *