Najprostsza z możliwych – surówka z pora, marchewki i jabłka. Pewnie każdy ją zna, ale większość po prostu o niej zapomniała. Możecie trochę urozmaicić stary, znany przepis i dodać ulubione dodatki np. orzechy, nasiona słonecznika, rodzynki, płatki migdałów. Masa błonnika i witamin. Nasze jelita na pewno ucieszą się z takiej kolacji.
Ilość porcji: 3 porcje
Czas przygotowania: 10-15 minut
Składniki:
- por – ½ sztuki (tylko biała część)
- marchewka – 2 sztuki
- jabłko – 1 sztuka
- majonez – 1-2 łyżki
- sok z ½ cytryny
- sól, pieprz
- plus ulubione dodatki – nasiona słonecznika, rodzynki, płatki migdałów, orzechy
Przygotowanie:
Pora przekrój na pół i wzdłuż, dokładnie umyj i pokrój na cienkie paseczki. Marchewkę i jabłko zetrzyj na tarce z grubymi oczkami. Wymieszaj warzywa, dorzuć ulubione dodatki, dopraw sokiem z cytryny, solą i pieprzem. Na koniec dołóż majonez i wymieszaj.
Podawaj jako dodatek do obiadu albo zjedz z kanapką z twarogiem.
Smacznego!
1 porcja | % RWS* | |
---|---|---|
Wartość energetyczna | 150 kcal | 8% |
Tłuszcz | 10 g | 14% |
Węglowodany | 12 g | 5% |
Białko | 1 g | 2% |
*Referencyjna Wartość Spożycia dla przeciętnej osoby dorosłej (8400 kJ / 2000 kcal). |
P.S. Dawajcie znać w komentarzach jak Wam wyszło! I czy smakowało. Możecie mnie też śledzić na Facebooku i Instagramie.