Site Overlay

Ryba pieczona z porami i boczkiem

To idealna propozycja na obiad. Nie wymaga dużo pracy, a efekt jest super. Wybierz swoją ulubioną rybę, ale najlepiej będzie jeśli wybierzesz filet ze skórą. Może to być dorsz, pstrąg, kawałek halibuta. Rodzaj ryby nie odgrywa w tym przepisie, aż tak dużej roli.
Możesz to danie zjeść z kawałkiem chleba, z tłuczonymi albo opiekanymi ziemniakami. Na obiad, na kolację. Opcji jest wiele.

Ilość porcji: 2 porcje
Czas przygotowania: 30 minut

Składniki:

  • por – 2 sztuki
  • ryba – filet ze skórą 2 x 200g
  • cytryna – 1 sztuka
  • rozmaryn – świeży lub suszony 1 łyżeczka
  • tymianek – świeży lub suszony ½ łyżeczki
  • boczek wędzony – 4 plasterki
  • olej do pieczenia
  • sól, pieprz

Przygotowanie:

Rozgrzej piekarnik do temperatury 200°C i wstaw do niego naczynie, w którym będzie pieczona ryba.  Aby przygotować marynatę wymieszaj tymianek, połowę rozmarynu, sól, sok z połowy cytryny i olej.
W dużym garnku zagotuj wodę. Pory przekrój na pół i wzdłuż. Wrzuć je do gotującej się wody na 5 minut. Po tym czasie odcedź i przełóż do miski. Zalej pory marynatą i dokładnie wymieszaj.
Naczynie do pieczenia skrop odrobiną oleju, połóż rybę skórą do dołu, na rybie połóż boczek, a w około pory razem z marynatą i kilka plasterków cytryny. Wstaw do piekarnika na 15 minut. Jeśli pory będą po tym czasie twardawe wyjmij rybę, a pory pozostaw w piekarniku jeszcze na 10 minut. Podawaj z ulubionymi dodatkami.

Smacznego!

1 porcja% RWS*
Wartość energetyczna450 kcal23%
Tłuszcz39 g56%
Węglowodany7 g3%
Białko36 g72%
*Referencyjna Wartość Spożycia dla przeciętnej osoby dorosłej (8400 kJ / 2000 kcal).

Zdjęcie nr 1 - Ryba pieczona z porami i boczkiem

P.S. Dawajcie znać w komentarzach jak Wam wyszło! I czy smakowało. Możecie mnie też śledzić na Facebooku i Instagramie.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *