To idealna propozycja na obiad. Nie wymaga dużo pracy, a efekt jest super. Wybierz swoją ulubioną rybę, ale najlepiej będzie jeśli wybierzesz filet ze skórą. Może to być dorsz, pstrąg, kawałek halibuta. Rodzaj ryby nie odgrywa w tym przepisie, aż tak dużej roli.
Możesz to danie zjeść z kawałkiem chleba, z tłuczonymi albo opiekanymi ziemniakami. Na obiad, na kolację. Opcji jest wiele.
Ilość porcji: 2 porcje
Czas przygotowania: 30 minut
Składniki:
- por – 2 sztuki
- ryba – filet ze skórą 2 x 200g
- cytryna – 1 sztuka
- rozmaryn – świeży lub suszony 1 łyżeczka
- tymianek – świeży lub suszony ½ łyżeczki
- boczek wędzony – 4 plasterki
- olej do pieczenia
- sól, pieprz
Przygotowanie:
Rozgrzej piekarnik do temperatury 200°C i wstaw do niego naczynie, w którym będzie pieczona ryba. Aby przygotować marynatę wymieszaj tymianek, połowę rozmarynu, sól, sok z połowy cytryny i olej.
W dużym garnku zagotuj wodę. Pory przekrój na pół i wzdłuż. Wrzuć je do gotującej się wody na 5 minut. Po tym czasie odcedź i przełóż do miski. Zalej pory marynatą i dokładnie wymieszaj.
Naczynie do pieczenia skrop odrobiną oleju, połóż rybę skórą do dołu, na rybie połóż boczek, a w około pory razem z marynatą i kilka plasterków cytryny. Wstaw do piekarnika na 15 minut. Jeśli pory będą po tym czasie twardawe wyjmij rybę, a pory pozostaw w piekarniku jeszcze na 10 minut. Podawaj z ulubionymi dodatkami.
Smacznego!
1 porcja | % RWS* | |
---|---|---|
Wartość energetyczna | 450 kcal | 23% |
Tłuszcz | 39 g | 56% |
Węglowodany | 7 g | 3% |
Białko | 36 g | 72% |
*Referencyjna Wartość Spożycia dla przeciętnej osoby dorosłej (8400 kJ / 2000 kcal). |
P.S. Dawajcie znać w komentarzach jak Wam wyszło! I czy smakowało. Możecie mnie też śledzić na Facebooku i Instagramie.