Bardzo lubię gęste zupy. Pełne warzywnych dodatków, często dorzucam też krótki makaron albo kaszę. Idealnie sprawdzają się kiedy mróz za oknem. Super rozgrzewają i przy tym są bardzo aromatyczne. I ta zupa to właśnie jedna z moich ulubionych. Dodatek boczku daje bardzo fajny wędzony aromat. Do tego por, dynia, ulubiona kasza… czego chcieć więcej? Super zimowy obiad. Do zupy dodaj taką kaszę jaką lubisz. Może być pęczak, jaglana, jęczmienna.
Ilość porcji: 3 porcje
Czas przygotowania: 45-60 minut
Składniki:
- por – 1 duża sztuka (biała i ciemnozielona część)
- czosnek – 2 ząbki
- marchewka – 2 sztuki
- dynia – 150g
- boczek wędzony – 70g
- bulion – 1 litr
- kasza jaglana, pęczak, jęczmienna – 50g
- rozmaryn – świeży lub suszony 1 łyżeczka
- sól, pieprz
- olej do smażenia
- szczypiorek lub natka pietruszki do przystrojenia
Przygotowanie:
W garnku rozgrzej odrobinę oleju, dodaj pokrojony w plasterki boczek i poczekaj, aż się zrumieni. Dodaj pokrojonego w cienkie kawałki pora, starty na tarce czosnek, rozmaryn. Poczekaj chwilę, aż por delikatnie się zeszkli. Marchewkę pokrój w cienkie talarki, dynię w nieduże kawałki. Zalej wszystko bulionem i gotuj pod przykryciem.
Kiedy warzywa będą prawie całkiem miękkie, dodaj kaszę i gotuj jeszcze przez około 10 minut do momentu, aż kasza będzie miękka. Jeśli zupa będzie za gęsta dodaj odrobinę bulionu lub wody. Dopraw solą i pieprzem do smaku.
Podawaj zupę posypaną natką pietruszki lub szczypiorkiem.
Smacznego!
1 porcja | % RWS* | |
---|---|---|
Wartość energetyczna | 230 kcal | 12% |
Tłuszcz | 13 g | 19% |
Węglowodany | 19 g | 7% |
Białko | 8 g | 16% |
*Referencyjna Wartość Spożycia dla przeciętnej osoby dorosłej (8400 kJ / 2000 kcal). |
P.S. Dawajcie znać w komentarzach jak Wam wyszło! I czy smakowało. Możecie mnie też śledzić na Facebooku i Instagramie.