Skoro na tapecie fasola to nie mogło zabraknąć kuchni meksykańskiej. Żeby mięsożercy też znaleźli coś dla siebie to oto jest – chilli con carne.
Szukając informacji na temat tego dania znalazłam wzmiankę, że to jest to danie pochodzące pierwotnie z amerykańskiego stanu Teksas, który był kiedyś stanem hiszpańsko-meksykańskim. Ale trzeba przyznać, że w Stanach Zjednoczonych jest również bardzo popularne.
Jest to danie jednogarnkowe, bardzo aromatyczne, pełne przypraw i dodatków. Sprawdzi sie idealnie na obiad z dodatkiem ryżu, lub na spotkanie ze znajomymi jako sos do naczosów.
Z poniższego przepisu wychodzi około 4 porcji, ale jeśli nie dacie rady zjeść wszystkiego to chilli można zamrozić. Nie straci ono przez to smaku.
Ilość porcji: 3-4 porcje
Czas przygotowania: około 1,5 godziny
Składniki:
- cebula – 1 sztuka
- czosnek – 2 ząbki
- marchewka – 1 sztuka
- seler naciowy – 1 łodyga
- papryka czerwona – 1 sztuka
- czerwona fasola – 1 puszka – 400g
- pomidory – 1 puszka – 400g
- mięso mielone wołowe – 250g
- ocet balsamiczny – 1 łyżka
- chilli mielone – 1 łyżeczka
- kmin mielony – ½ łyżeczki
- cynamon mielony – ½ łyżeczki
- olej do smażenia
- sól, pieprz
Przygotowanie:
Obierz i posiekaj drobno cebulę, czosnek, marchewkę i selera. Przekrój na pół paprykę, usuń łodygę i nasiona i pokrój na spore kawałki.
Na ogniu postaw dużą patelnię lub garnek, wlej olej i wrzuć warzywa. Dodaj przyprawy. Smaż całość kilka minut, aż warzywa zmiękną. Następnie dodaj pomidory, fasolę bez zalewy i mięso. Drewnianą łyżką podziel mięso na małe kawałeczki. Do całej zawartości wlej pół szklanki wody i dodaj ocet balsamiczny. Zagotuj całość i zmniejsz ogień na najmniejszy. Gotuj pod lekko uchyloną pokrywką około 45 minut do godziny, co jakiś czas mieszając, żeby sos nie przywarł do dna. Podawaj z ryżem basmati.
Smacznego!
1 porcja | % RWS* | |
---|---|---|
Wartość energetyczna | 180 kcal | 9% |
Tłuszcz | 11 g | 16% |
Węglowodany | 8 g | 3% |
Białko | 14 g | 28% |
Błonnik | 3 g | - |
*Referencyjna Wartość Spożycia dla przeciętnej osoby dorosłej (8400 kJ / 2000 kcal). |
P.S. Dawajcie znać w komentarzach jak Wam wyszło! I czy smakowało. Możecie mnie też śledzić na Facebooku i Instagramie.