Site Overlay

Pasta z fasoli z pomidorami i szpinakiem

Jak już wiecie uwielbiam pasty do chleba. Sprawdzają się na śniadanie, przegryzkę przed obiadem i na spotkanie ze znajomymi z dodatkiem domowej tortilli lub nachos. Fasola jako główny składnik pasty sprawdzi się idealnie. Tą pastę robi się w kilka minut. Jest super zdrowa i pyszna. Wypróbujcie!

Ilość porcji: 1 duży talerz
Czas przygotowania: 15 minut

Składniki:

  • fasola – 1 puszka bez zalewy
  • cebula – 1 sztuka
  • pomidory – ½ puszki krojonych
  • cytryna – ½ sztuki, otarta skórka i wyciśnięty sok
  • czosnek – 3 ząbki
  • szpinak – 100g
  • olej do smażenia
  • sól, pieprz

Przygotowanie:

Cebulę pokrój w drobną kostkę, podsmaż na złoto na odrobinie oleju. Następnie dodaj pomidory i fasolę. Sok z pomidorów powinien odparować. Następnie dodaj skórkę otartą z połowy cytryny. Kiedy pomidory się zagęszczą całość zblenduj na gładką masę. Dopraw solą i pieprzem.
Na patelni na odrobinie oleju podsmaż czosnek pokrojony w plasterki. Pamiętaj, żeby nie smażyć go zbyt długo bo zciemnieje i zrobi się gorzki. Następnie dodaj umyty szpinak i podgrzej go chwilę, do momentu, aż zmięknie. Dodaj sok z połowy cytryny, sól i pieprz do smaku.
Zmiksowaną pastę przełóż na talerz, a na górę połóż szpinak. Podawaj z ulubionym pieczywem i odrobiną dobrej oliwy lub oleju lnianego.

Smacznego!

1 porcja% RWS*
Wartość energetyczna580 kcal29%
Tłuszcz29 g41%
Węglowodany74 g28%
Białko25 g50%
Błonnik20 g-
*Referencyjna Wartość Spożycia dla przeciętnej osoby dorosłej (8400 kJ / 2000 kcal).

Zdjęcie nr 1 - Pasta z fasoli z pomidorami i szpinakiem

P.S. Dawajcie znać w komentarzach jak Wam wyszło! I czy smakowało. Możecie mnie też śledzić na Facebooku i Instagramie.

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *