Jak już wiecie uwielbiam pasty do chleba. Sprawdzają się na śniadanie, przegryzkę przed obiadem i na spotkanie ze znajomymi z dodatkiem domowej tortilli lub nachos. Fasola jako główny składnik pasty sprawdzi się idealnie. Tą pastę robi się w kilka minut. Jest super zdrowa i pyszna. Wypróbujcie!
Ilość porcji: 1 duży talerz
Czas przygotowania: 15 minut
Składniki:
- fasola – 1 puszka bez zalewy
- cebula – 1 sztuka
- pomidory – ½ puszki krojonych
- cytryna – ½ sztuki, otarta skórka i wyciśnięty sok
- czosnek – 3 ząbki
- szpinak – 100g
- olej do smażenia
- sól, pieprz
Przygotowanie:
Cebulę pokrój w drobną kostkę, podsmaż na złoto na odrobinie oleju. Następnie dodaj pomidory i fasolę. Sok z pomidorów powinien odparować. Następnie dodaj skórkę otartą z połowy cytryny. Kiedy pomidory się zagęszczą całość zblenduj na gładką masę. Dopraw solą i pieprzem.
Na patelni na odrobinie oleju podsmaż czosnek pokrojony w plasterki. Pamiętaj, żeby nie smażyć go zbyt długo bo zciemnieje i zrobi się gorzki. Następnie dodaj umyty szpinak i podgrzej go chwilę, do momentu, aż zmięknie. Dodaj sok z połowy cytryny, sól i pieprz do smaku.
Zmiksowaną pastę przełóż na talerz, a na górę połóż szpinak. Podawaj z ulubionym pieczywem i odrobiną dobrej oliwy lub oleju lnianego.
Smacznego!
1 porcja | % RWS* | |
---|---|---|
Wartość energetyczna | 580 kcal | 29% |
Tłuszcz | 29 g | 41% |
Węglowodany | 74 g | 28% |
Białko | 25 g | 50% |
Błonnik | 20 g | - |
*Referencyjna Wartość Spożycia dla przeciętnej osoby dorosłej (8400 kJ / 2000 kcal). |
P.S. Dawajcie znać w komentarzach jak Wam wyszło! I czy smakowało. Możecie mnie też śledzić na Facebooku i Instagramie.