Site Overlay

Pasztet z fasoli z pieczonym czosnkiem

Bardzo lubię warzywne pasztety. Są bardzo aromatyczne dzięki dużej ilości przypraw no i można w nich przemycić bardzo dużo warzyw. I na kanapkę i na ciepło do ziemniaków pieczonych. Opcji podania jest kilka.
Pasztet z fasoli jest bardzo delikatny. Dodatek dużej ilości pieczonego czosnku dodaje orzechowego aromatu. No i ten koper. Nie pomijajcie go. Koper i fasola to połączenie perfekcyjne.
Idealnymi dodatkami do pasztetu będą suszone pomidory, kwaskowa konfitura, żurawina.

Ilość porcji: forma o długości 30cm
Czas przygotowania: 50 minut + pieczenie 40-50 minut

Składniki:

  • koper włoski – 1 torebka herbaty lub 1 łyżka nasion
  • fasola – 1 szklanka suchej, namoczonej przez noc
  • jabłko – 1 duża sztuka, najlepiej kwaskowe
  • cebula – 1 sztuka
  • rozmaryn lub tymianek – 2 gałązki lub 1 łyżeczka suszonego
  • czosnek – 1 główka
  • słonecznik – ½ szklanki ziaren, około 70g
  • jajka – 2 sztuki
  • olej do smażenia
  • sól, pieprz

Przygotowanie:

Piekarnik rozgrzej do 180°C bez termoobiegu.
Namoczoną przez noc fasolę ugotuj do miękkości razem z herbatą koperkową lub zawinięte w gazę nasiona.
Jabłko umyj, obierz ze skóry i przełóż na blachę wyłożoną pergaminem. Główkę czosnku przekrój w poprzek na pół. Całość skrop odrobiną oleju i ziołami. Wstaw do piekarnika na około 30 minut. Jabłka i czosnek muszą się ładnie zrumienić.
Cebulę pokrój w małą kostkę i usmaż na odrobinie oleju na małym ogniu. Powinna ładnie się zeszklić i zrobić się delikatnie lepka.
Cebulę, ugotowaną fasolę i jabłka z wyciśniętym czosnkiem przełóż do dużej miski.
Na patelni upraż ziarna słonecznika i dodaj do miski z resztą składników.
Całość zblenduj na gładką masę. Jeśli będzie bardzo sucha to dodaj kilka łyżek wody. Dopraw solą i pieprzem do smaku. Do gładkiej masy dodaj jajka. Przełoż do blaszki wyłożonej pergaminem i posmarowanej olejem.
Piecz w piekarniku, w 180°C przez około 40-50 minut. Pasztet powinien ładnie zrumienić się od góry.
Wyjmij z piekarnika i poczekaj, aż ostygnie.

Smacznego!

1 porcja% RWS*
Wartość energetyczna1200 kcal60%
Tłuszcz65 g93%
Węglowodany107 g41%
Białko48 g96%
Błonnik23 g-
*Referencyjna Wartość Spożycia dla przeciętnej osoby dorosłej (8400 kJ / 2000 kcal).

Zdjęcie nr 1 - Pasztet z fasoli z pieczonym czosnkiem

Zdjęcie nr 2 - Pasztet z fasoli z pieczonym czosnkiem

Zdjęcie nr 3 - Pasztet z fasoli z pieczonym czosnkiem

P.S. Dawajcie znać w komentarzach jak Wam wyszło! I czy smakowało. Możecie mnie też śledzić na Facebooku i Instagramie.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *