Bardzo lubię warzywne pasztety. Są bardzo aromatyczne dzięki dużej ilości przypraw no i można w nich przemycić bardzo dużo warzyw. I na kanapkę i na ciepło do ziemniaków pieczonych. Opcji podania jest kilka.
Pasztet z fasoli jest bardzo delikatny. Dodatek dużej ilości pieczonego czosnku dodaje orzechowego aromatu. No i ten koper. Nie pomijajcie go. Koper i fasola to połączenie perfekcyjne.
Idealnymi dodatkami do pasztetu będą suszone pomidory, kwaskowa konfitura, żurawina.
Ilość porcji: forma o długości 30cm
Czas przygotowania: 50 minut + pieczenie 40-50 minut
Składniki:
- koper włoski – 1 torebka herbaty lub 1 łyżka nasion
- fasola – 1 szklanka suchej, namoczonej przez noc
- jabłko – 1 duża sztuka, najlepiej kwaskowe
- cebula – 1 sztuka
- rozmaryn lub tymianek – 2 gałązki lub 1 łyżeczka suszonego
- czosnek – 1 główka
- słonecznik – ½ szklanki ziaren, około 70g
- jajka – 2 sztuki
- olej do smażenia
- sól, pieprz
Przygotowanie:
Piekarnik rozgrzej do 180°C bez termoobiegu.
Namoczoną przez noc fasolę ugotuj do miękkości razem z herbatą koperkową lub zawinięte w gazę nasiona.
Jabłko umyj, obierz ze skóry i przełóż na blachę wyłożoną pergaminem. Główkę czosnku przekrój w poprzek na pół. Całość skrop odrobiną oleju i ziołami. Wstaw do piekarnika na około 30 minut. Jabłka i czosnek muszą się ładnie zrumienić.
Cebulę pokrój w małą kostkę i usmaż na odrobinie oleju na małym ogniu. Powinna ładnie się zeszklić i zrobić się delikatnie lepka.
Cebulę, ugotowaną fasolę i jabłka z wyciśniętym czosnkiem przełóż do dużej miski.
Na patelni upraż ziarna słonecznika i dodaj do miski z resztą składników.
Całość zblenduj na gładką masę. Jeśli będzie bardzo sucha to dodaj kilka łyżek wody. Dopraw solą i pieprzem do smaku. Do gładkiej masy dodaj jajka. Przełoż do blaszki wyłożonej pergaminem i posmarowanej olejem.
Piecz w piekarniku, w 180°C przez około 40-50 minut. Pasztet powinien ładnie zrumienić się od góry.
Wyjmij z piekarnika i poczekaj, aż ostygnie.
Smacznego!
1 porcja | % RWS* | |
---|---|---|
Wartość energetyczna | 1200 kcal | 60% |
Tłuszcz | 65 g | 93% |
Węglowodany | 107 g | 41% |
Białko | 48 g | 96% |
Błonnik | 23 g | - |
*Referencyjna Wartość Spożycia dla przeciętnej osoby dorosłej (8400 kJ / 2000 kcal). |
P.S. Dawajcie znać w komentarzach jak Wam wyszło! I czy smakowało. Możecie mnie też śledzić na Facebooku i Instagramie.