Site Overlay

Ribollita – toskańska zupa fasolowa

Ribollita znaczy dosłownie “powtórnie gotowana”. Współcześnie jest to toskańska zupa z fasoli, chleba i czarnej kapusty, ale tradycyjnie do jej przygotowania wykorzystywano resztki zupy z poprzedniego dnia.
Ribollita trochę przypomina minestrone, jest równie gęsta, ale nie gotuje się jej na wywarze i nie dodaje makaronu. Przypomina raczej zupę z pomidorów i chleba albo zupę z cukinii i chleba, na którą przepis pojawił się w lato, kiedy to na blogu królowała cukinia.
Przepis na ribollitę ma wszystkie zalety włoskiej kuchni chłopskiej – otrzymujemy posiłek tani, smaczny i dostarczający masę energii.
Ugotujcie tę zupę i odgrzejcie na drugi dzień, a przekonacie się, że nabierze więcej smaku.
Czarną kapustę bardzo ciężko dostać, dlatego w to miejsce użyjcie szpinaku lub jarmużu. Będzie równie pyszna. Pamiętajcie tylko, żeby jarmuż wrzucić bez twardych łodyżek i trochę wcześniej, żeby zrobił się miękki.

Ilość porcji: 4 porcje
Czas przygotowania: 45 minut

Składniki:

  • fasola – 400g , z puszki lub namoczona przez noc
  • cebula – 1 sztuka
  • marchewka – 2 sztuki
  • ziemniak – 1 sztuka
  • czosnek – 2 ząbki
  • pomidory – 400g, 1 puszka
  • woda – 500ml
  • zielone liście – szpinak, jarmuż lub kapusta – 3 garście
  • czerstwe pieczywo – 4 kromki
  • parmezan – 4 łyżki
  • chilli – szczypta
  • rozmaryn – 1 gałązka lub 1 łyżeczka suszonego
  • sól, pieprz
  • olej do smażenia

Przygotowanie:

Cebulę pokrój w małą kostkę i podsmaż na patelni na złoty kolor. Marchewkę pokrój w talarki, ziemniaki w niedużą kostkę, czosnek w plasterki. Warzywa przełóż do garnka, dodaj pomidory, fasolę, bulion lub wodę i gotuj pod przykryciem do momentu,aż warzywa będą miękkie. Pod koniec gotowania dodaj zielone liście i pieczywo. Dopraw solą i pieprzem.
Zupę podawaj z tartym parmezanem.

Smacznego!

1 porcja% RWS*
Wartość energetyczna180 kcal9%
Tłuszcz2 g3%
Węglowodany40 g15%
Białko10 g20%
Błonnik9.5 g-
*Referencyjna Wartość Spożycia dla przeciętnej osoby dorosłej (8400 kJ / 2000 kcal).

Zdjęcie nr 1 - Ribollita – toskańska zupa fasolowa

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *