Szakszuka to danie znane z kuchni egipskiej, tunezyjskiej, izraelskiej i marokańskiej. Są to jajka zapieczone w aromatycznym sosie pomidorowym. Taka trochę nasza jajecznica, ale w zdecydowanie lepszej wersji.
Przepis podstawowy to jajka, pomidory smażone w całości, cebula, papryka i przyprawy. W związku z tym, że świeżych pomidorów nie warto teraz kupować, bo nie mają smaku, a cena jest porażająca możecie wykorzystać pomidory z puszki. Sprawdzą się idealnie.
Jeśli chodzi o rodzaj fasoli to wybierzcie ulubioną. Może być Jaś namoczony wcześniej i ugotowany, może być czerwona lub czarna.
Szakszukę zazwyczaj robię na śniadanie. Podaję ją z chrupiącym pieczywem i kremowym serkiem. Idealne rozpoczęcie dnia.
Ilość porcji: 4 porcje
Czas przygotowania: 30 minut
Składniki:
- pomidory – 800g (2 puszki po 400g krojonych pomidorów)
- jajka – 4 sztuki
- cebula – 1 sztuka
- fasola czarna – 400g (1 puszka)
- kmin rzymski – ⅓ łyżeczki
- papryka wędzona słodka – 1 łyżeczka
- papryka ostra – ½ łyżeczki
- cukier – ½ łyżeczki
- olej do smażenia
- sól, pieprz
Przygotowanie:
Cebulę pokrój w kostkę i usmaż na oleju, aż będzie ładnie przyrumieniona. Następnie dodaj odsączoną fasolę. Podsmaż jeszcze 3 minuty i dodaj pomidory. Dodaj przyprawy i wymieszaj całość. Pomidory trzeba chwilę smażyć, żeby zredukować trochę soku. Szakszuka nie może być bardzo rzadka.
Następnie dodaj jajka. Zrób zagłębienia w sosie i każde jajko wbij oddzielnie. Nie mieszaj! Przykryj patelnię pokrywką i poczekaj 3-4 minuty. W tym czasie białko jajka powinno ładnie się ściąć, a środek powinien zostać przyjemnie płynny.
W między czasie przygotuj swoje ulubione dodatki – pieczywo, kremowy twarożek, masło, awokado – to co najbardziej lubisz.
Zdejmij patelnię z ognia, poczekaj chwilę, aż troszkę ostygnie i podawaj!
Smacznego!
1 porcja | % RWS* | |
---|---|---|
Wartość energetyczna | 250 kcal | 13% |
Tłuszcz | 5.5 g | 8% |
Węglowodany | 40 g | 15% |
Białko | 19 g | 38% |
Błonnik | 11 g | - |
*Referencyjna Wartość Spożycia dla przeciętnej osoby dorosłej (8400 kJ / 2000 kcal). |
P.S. Dawajcie znać w komentarzach jak Wam wyszło! I czy smakowało. Możecie mnie też śledzić na Facebooku i Instagramie.