Site Overlay

Zupa fasolowa z harissą

Harissa to ostra przyprawa przygotowywana z papryczek chilli i czosnku. Czasami dodawana jest do niej również kolendra, kmin rzymski i oliwa. Już niewielka ilość tej przyprawy nadaje daniom ostrości. Harissę możemy kupić w formie pasty lub sosu. Uczulam Was przed kupowaniem w ciemno. Zawsze warto spojrzeć na skład, ponieważ w niektórych produktach jest masa zbędnych dodatków i soli.
Przygotowanie zupy zajmuje kilka chwil. Jeśli chcecie, żeby była bardziej gęsta i treściwa można dodać do niej jakąś drobną kaszę np. jaglaną lub krótkie nitki makaronu.

Ilość porcji: 4 porcje
Czas przygotowania: 30-45 minut

Składniki:

  • fasola – 1 szklanka, namoczonej przez noc
  • por – ½, biała część
  • ziemniak – 2 sztuki
  • seler naciowy – 4 łodygi
  • liść laurowy – 2 sztuki
  • pomidory – 1 puszka, 400g
  • bulion lub woda – 1,5 litra
  • kumin mielony – 1 łyżeczka
  • skórka z cytryny i sok- z ½ sztuki
  • harissa – 2 łyżeczki
  • sól, pieprz
  • olej do smażenia

Przygotowanie:

Namoczoną fasolę ugotuj w niesolonej wodzie do miękkości. Pora pokrój w talarki, usmaż w garnku na oleju, aż zacznie się szklić, dodaj skórkę z cytryny.
Ziemniaki pokrój w małe kawałki, selera w cienkie plasterki. Do pora dodaj harissę,liść laurowy, kumin, ziemniaki i selera i smaż jeszcze kilka minut. Dodaj ugotowaną fasolę, a następnie zalej wszystko bulionem lub wodą i gotuj pod przykryciem przez kilkanaście minut do momentu, aż warzywa będą miękkie.

Smacznego!

1 porcja% RWS*
Wartość energetyczna220 kcal11%
Tłuszcz7 g10%
Węglowodany25 g10%
Białko11 g22%
Błonnik8 g-
*Referencyjna Wartość Spożycia dla przeciętnej osoby dorosłej (8400 kJ / 2000 kcal).

Zdjęcie nr 1 - Zupa fasolowa z harissą

P.S. Dawajcie znać w komentarzach jak Wam wyszło! I czy smakowało. Możecie mnie też śledzić na Facebooku i Instagramie.

1 thought on “Zupa fasolowa z harissą

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *