Harissa to ostra przyprawa przygotowywana z papryczek chilli i czosnku. Czasami dodawana jest do niej również kolendra, kmin rzymski i oliwa. Już niewielka ilość tej przyprawy nadaje daniom ostrości. Harissę możemy kupić w formie pasty lub sosu. Uczulam Was przed kupowaniem w ciemno. Zawsze warto spojrzeć na skład, ponieważ w niektórych produktach jest masa zbędnych dodatków i soli.
Przygotowanie zupy zajmuje kilka chwil. Jeśli chcecie, żeby była bardziej gęsta i treściwa można dodać do niej jakąś drobną kaszę np. jaglaną lub krótkie nitki makaronu.
Ilość porcji: 4 porcje
Czas przygotowania: 30-45 minut
Składniki:
- fasola – 1 szklanka, namoczonej przez noc
- por – ½, biała część
- ziemniak – 2 sztuki
- seler naciowy – 4 łodygi
- liść laurowy – 2 sztuki
- pomidory – 1 puszka, 400g
- bulion lub woda – 1,5 litra
- kumin mielony – 1 łyżeczka
- skórka z cytryny i sok- z ½ sztuki
- harissa – 2 łyżeczki
- sól, pieprz
- olej do smażenia
Przygotowanie:
Namoczoną fasolę ugotuj w niesolonej wodzie do miękkości. Pora pokrój w talarki, usmaż w garnku na oleju, aż zacznie się szklić, dodaj skórkę z cytryny.
Ziemniaki pokrój w małe kawałki, selera w cienkie plasterki. Do pora dodaj harissę,liść laurowy, kumin, ziemniaki i selera i smaż jeszcze kilka minut. Dodaj ugotowaną fasolę, a następnie zalej wszystko bulionem lub wodą i gotuj pod przykryciem przez kilkanaście minut do momentu, aż warzywa będą miękkie.
Smacznego!
1 porcja | % RWS* | |
---|---|---|
Wartość energetyczna | 220 kcal | 11% |
Tłuszcz | 7 g | 10% |
Węglowodany | 25 g | 10% |
Białko | 11 g | 22% |
Błonnik | 8 g | - |
*Referencyjna Wartość Spożycia dla przeciętnej osoby dorosłej (8400 kJ / 2000 kcal). |
P.S. Dawajcie znać w komentarzach jak Wam wyszło! I czy smakowało. Możecie mnie też śledzić na Facebooku i Instagramie.
1 thought on “Zupa fasolowa z harissą”