Site Overlay

Brukselka smażona z musztardą

I kolejny pomysł na brukselkę. Tym razem z dodatkiem aromatycznych dodatków. Może być sałatką do kawałka mięsa, albo samodzielną kolacją. Nie rezygnujcie z filecików anchois, bo dodają super smaku.

Ilość porcji: 3-4 porcje
Czas przygotowania: 30-45 minut

Składniki:

  • brukselka – 500g
  • papryczka chilli – 2 sztuki
  • anchois – 4 fileciki
  • musztarda – 2 łyżki
  • oliwki czarne – około 20 sztuk
  • sok z cytryny – z ½ sztuki
  • natka pietruszki – ⅓ pęczka
  • olej do smażenia
  • sól, pieprz

Przygotowanie:

Brukselkę obierz z zewnętrznych listków i odkrój zdrewniały koniec. Gotuj przez 8-10 minut.
Chilli przekrój wzdłuż i w zależności jak bardzo lubisz pikantne potrawy wydrąż pestki, pozostawiając odpowiednią ilość. Pokrój w większe kawałki. Na rozgrzanej odrobinie oleju podsmaż paprykę, do momentu, aż będzie miękka. Przełóż obok.
Na patelnię przełóż ugotowaną brukselkę. Jeśli będzie potrzeba dodaj trochę oleju do smażenia. Kiedy brukselka będzie ładne przysmażona, dodaj pokrojone w kawałeczki fileciki anchois, paprykę i oliwki. Na koniec dodaj wyciśnięty sok z cytryny i musztardę. Wymieszaj całość i dopraw solą i pieprzem. Przełóż na talerz i posyp posiekaną natką pietruszki.

Smacznego!

1 porcja% RWS*
Wartość energetyczna120 kcal6%
Tłuszcz7 g10%
Węglowodany17 g7%
Białko8 g16%
Błonnik9 g-
*Referencyjna Wartość Spożycia dla przeciętnej osoby dorosłej (8400 kJ / 2000 kcal).

P.S. Dawajcie znać w komentarzach jak Wam wyszło! I czy smakowało. Możecie mnie też śledzić na Facebooku i Instagramie.

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *