I kolejny pomysł na brukselkę. Tym razem z dodatkiem aromatycznych dodatków. Może być sałatką do kawałka mięsa, albo samodzielną kolacją. Nie rezygnujcie z filecików anchois, bo dodają super smaku.
Ilość porcji: 3-4 porcje
Czas przygotowania: 30-45 minut
Składniki:
- brukselka – 500g
- papryczka chilli – 2 sztuki
- anchois – 4 fileciki
- musztarda – 2 łyżki
- oliwki czarne – około 20 sztuk
- sok z cytryny – z ½ sztuki
- natka pietruszki – ⅓ pęczka
- olej do smażenia
- sól, pieprz
Przygotowanie:
Brukselkę obierz z zewnętrznych listków i odkrój zdrewniały koniec. Gotuj przez 8-10 minut.
Chilli przekrój wzdłuż i w zależności jak bardzo lubisz pikantne potrawy wydrąż pestki, pozostawiając odpowiednią ilość. Pokrój w większe kawałki. Na rozgrzanej odrobinie oleju podsmaż paprykę, do momentu, aż będzie miękka. Przełóż obok.
Na patelnię przełóż ugotowaną brukselkę. Jeśli będzie potrzeba dodaj trochę oleju do smażenia. Kiedy brukselka będzie ładne przysmażona, dodaj pokrojone w kawałeczki fileciki anchois, paprykę i oliwki. Na koniec dodaj wyciśnięty sok z cytryny i musztardę. Wymieszaj całość i dopraw solą i pieprzem. Przełóż na talerz i posyp posiekaną natką pietruszki.
Smacznego!
1 porcja | % RWS* | |
---|---|---|
Wartość energetyczna | 120 kcal | 6% |
Tłuszcz | 7 g | 10% |
Węglowodany | 17 g | 7% |
Białko | 8 g | 16% |
Błonnik | 9 g | - |
*Referencyjna Wartość Spożycia dla przeciętnej osoby dorosłej (8400 kJ / 2000 kcal). |
P.S. Dawajcie znać w komentarzach jak Wam wyszło! I czy smakowało. Możecie mnie też śledzić na Facebooku i Instagramie.