Site Overlay

Pieczona kalarepa z obłędnym biały sosem

Kalarepę uwielbiam. Lubię jak szczypie delikatnie w język i chrupie. Ale pomyślałam, że można ją też upiec. I to był strzał w dziesiątkę. Po upieczeniu jest delikatna i słodkawa.
No i ten sos. Obłędny! Mogłabym go wyjadać łyżeczką. Można go podać z ulubionymi warzywami. Ja lubię maczać w nim seler naciowy.
Wypróbujcie koniecznie!

Ilość porcji: 2 porcje
Czas przygotowania: 45-60 minut

Składniki:

  • kalarepa – 2 sztuki, około 500g
  • anchois – 5 filecików
  • czosnek – 3 ząbki
  • mleko – 150ml
  • olej – 100ml
  • ocet winny – 1 łyżka
  • sól, pieprz

Przygotowanie:

Piekarnik rozgrzej do 180°C bez termoobiegu.
Kalarepę obierz ze skóry i pokrój na grubsze kawałki. Do naczynia żaroodornego wlej odrobinę oleju. Włóż kalarepę, obtocz olejem i posól. Wstaw do piekarnika na 35 minut. Po tym czasie przewróć kalarepę na drugą stronę i ustaw termoobieg. Poczekaj, aż będzie ładnie przyrumieniona.

Przygotuj sos. Czosnek i fileciki anchois przełóż do garnuszka i zalej mlekiem. Całość zagotuj i pozostaw na najmniejszym gazie na 10 minut. Pozostaw do wystygnięcia i zblenduj na gładko. Dalej blenduj dodając powoli olej i ocet. Sos powinien zgęstnieć. Dopraw solą i pieprzem.

Upieczoną kalarepę podawaj z sosem.

Smacznego!

1 porcja% RWS*
Wartość energetyczna300 kcal15%
Tłuszcz25 g36%
Węglowodany14 g5%
Białko5 g10%
Błonnik3 g-
*Referencyjna Wartość Spożycia dla przeciętnej osoby dorosłej (8400 kJ / 2000 kcal).

Zdjęcie nr 1 - Pieczona kalarepa z obłędnym biały sosem

P.S. Dawajcie znać w komentarzach jak Wam wyszło! I czy smakowało. Możecie mnie też śledzić na Facebooku i Instagramie.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *