Białą kapustę pod wieloma postaciami zna każdy z Nas, ale czy ktoś z Was jadł ją upieczoną? Zachęcam do wypróbowania tego przepisu. Pod wpływem pieczenia kapusta robi się wtedy lekko słodkawa, pyszna. A dodatek sosów podkręca całość. Moim faworytem jest zdecydowanie sos z sosem sojowym, cebulką i chilli.
Ilość porcji: 2-3 porcje
Czas przygotowania: 1- 1,5 godziny
Składniki:
- kapusta – około 700g
- olej – 2-3 łyżki
- suszone pomidory – 2 łyżki
- cebula – ½ sztuki
- chilli – ¼ świeżej papryki
- sos sojowy – 2 łyżki
- natka pietruszki – ¼ pęczka
- oliwa lub olej lniany – 3 łyżki
- czosnek – 1 ząbek
- nasiona słonecznika – 1 łyżka
- sól, pieprz
Przygotowanie:
Rozgrzej piekarnik do 170°C. Kapustę pokrój na nieduże kawałki. Mogą przypominać grubsze plastry. Każdy kawałek posmaruj odrobiną oleju. Wstaw do piekarnika na 50-60 minut. Kapusta powinna być przyrumieniona i miękka. W międzyczasie możesz kawałki przewrócić na drugą stronę.
Przygotuj sosy.
Pesto z pietruszki: do pojemnika blendera włóż natkę pietruszki, czosnek, pestki słonecznika i olej. Wszystko zblenduj i dopraw solą i pieprzem.
Duszona cebulka z chilli: Cebulę pokrój w drobną kostkę, podsmaż na odrobinie oleju. Możesz dodać troszkę wody. Cebula powinna być lekko przyrumieniona i lepka. Następnie dodaj posiekane chilli i sos sojowy. Smaż jeszcze minutę, aż sos sojowy lekko się zredukuje.
Upieczoną kapustę podawaj z suszonymi pomidorami pokrojonymi w kostkę i odrobiną oleju, pesto pietruszkowym i cebulką.
Smacznego!
1 porcja | % RWS* | |
---|---|---|
Wartość energetyczna | 175 kcal | 9% |
Tłuszcz | 12 g | 17% |
Węglowodany | 19 g | 7% |
Białko | 6 g | 12% |
Błonnik | 6 g | - |
*Referencyjna Wartość Spożycia dla przeciętnej osoby dorosłej (8400 kJ / 2000 kcal). |
P.S. Dawajcie znać w komentarzach jak Wam wyszło! I czy smakowało. Możecie mnie też śledzić na Facebooku i Instagramie.