Site Overlay

Pieczona kapusta

Białą kapustę pod wieloma postaciami zna każdy z Nas, ale czy ktoś z Was jadł ją upieczoną? Zachęcam do wypróbowania tego przepisu. Pod wpływem pieczenia kapusta robi się wtedy lekko słodkawa, pyszna. A dodatek sosów podkręca całość. Moim faworytem jest zdecydowanie sos z sosem sojowym, cebulką i chilli.

Ilość porcji: 2-3 porcje
Czas przygotowania: 1- 1,5 godziny

Składniki:

  • kapusta – około 700g
  • olej – 2-3 łyżki
  • suszone pomidory – 2 łyżki
  • cebula – ½ sztuki
  • chilli – ¼ świeżej papryki
  • sos sojowy – 2 łyżki
  • natka pietruszki – ¼ pęczka
  • oliwa lub olej lniany – 3 łyżki
  • czosnek – 1 ząbek
  • nasiona słonecznika – 1 łyżka
  • sól, pieprz

Przygotowanie:

Rozgrzej piekarnik do 170°C. Kapustę pokrój na nieduże kawałki. Mogą przypominać grubsze plastry. Każdy kawałek posmaruj odrobiną oleju. Wstaw do piekarnika na 50-60 minut. Kapusta powinna być przyrumieniona i miękka. W międzyczasie możesz kawałki przewrócić na drugą stronę.
Przygotuj sosy.
Pesto z pietruszki: do pojemnika blendera włóż natkę pietruszki, czosnek, pestki słonecznika i olej. Wszystko zblenduj i dopraw solą i pieprzem.
Duszona cebulka z chilli: Cebulę pokrój w drobną kostkę, podsmaż na odrobinie oleju. Możesz dodać troszkę wody. Cebula powinna być lekko przyrumieniona i lepka. Następnie dodaj posiekane chilli i sos sojowy. Smaż jeszcze minutę, aż sos sojowy lekko się zredukuje.
Upieczoną kapustę podawaj z suszonymi pomidorami pokrojonymi w kostkę i odrobiną oleju, pesto pietruszkowym i cebulką.

Smacznego!

1 porcja% RWS*
Wartość energetyczna175 kcal9%
Tłuszcz12 g17%
Węglowodany19 g7%
Białko6 g12%
Błonnik6 g-
*Referencyjna Wartość Spożycia dla przeciętnej osoby dorosłej (8400 kJ / 2000 kcal).

P.S. Dawajcie znać w komentarzach jak Wam wyszło! I czy smakowało. Możecie mnie też śledzić na Facebooku i Instagramie.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *