Site Overlay

Stir-fry z kapustą i kurczakiem

Stir fry to jeden z charakterystycznych dla kuchni bliskowschodniej sposobów przygotowywania potraw smażonych. Składniki dania pokrojone są najczęściej w cienkie paseczki i smażone na silnym ogniu. Żeby nic nie przywarło do patelni lub woka danie musimy często mieszać.
W domowym stir fry może znaleźć się wszystko, na to w danej chwili mamy ochotę.
Ja proponuję Wam dziś pierś kurczaka, kapustę i cukinię.

Ilość porcji: 1-2 porcje
Czas przygotowania: 20 minut

Składniki:

  • pierś kurczaka – 200g
  • kapusta – 100g
  • cukinia – 70g
  • chilli – ½ świeżej papryki
  • imbir – mały kawałek
  • szczypiorek – ½ pęczka
  • limonka sok- 1 sztuka
  • sos sojowy – 2 łyżki
  • sos rybny – 1 łyżka
  • cukier – ½ łyżeczki
  • makaron sojowy – 100g
  • olej do smażenia

Przygotowanie:

Pierś kurczaka umyj i pokrój małe kawałki. Przygotuj marynatę. Wymieszaj sos sojowy, rybny, sok z połowy limonki, cukier, pokrojony w plasterki imbir i połowę chili. Marynatą zalej mięso i pozostaw na minimum 30 minut.
Na patelni z grubym dnem rozgrzej bardzo mocno łyżkę oleju. Przełóż mięso (bez marynaty), podsmaż około 2 minut, dodaj kapustę pokrojoną w cienkie paseczki i cukinię w małych kawałkach. Całość smaż kilka minut, aż warzywa będą ładnie zrumienione.
Makaron przygotuj według przepisu na opakowaniu. Następnie dodaj do warzyw na patelni i wymieszaj. Zalej marynatą z kurczaka, dodaj pokrojony szczypiorek i sok z pozostałej części limonki. Wymieszaj jeszcze raz i nakładaj na talerz.

Smacznego!

1 porcja% RWS*
Wartość energetyczna250 kcal13%
Tłuszcz7 g10%
Węglowodany42 g16%
Białko6 g12%
Błonnik2.5 g-
*Referencyjna Wartość Spożycia dla przeciętnej osoby dorosłej (8400 kJ / 2000 kcal).

Zdjęcie nr 1 - Stir-fry z kapustą i kurczakiem

Zdjęcie nr 2 - Stir-fry z kapustą i kurczakiem

P.S. Dawajcie znać w komentarzach jak Wam wyszło! I czy smakowało. Możecie mnie też śledzić na Facebooku i Instagramie.

1 thought on “Stir-fry z kapustą i kurczakiem

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *