Site Overlay

Surówka z czerwonej kapusty z boczkiem i awokado

Przepis na: Surówka z czerwonej kapusty z boczkiem i awokado

Pojawiły się prośby o surówkę z czerwonej kapusty, a więc jest. Mam nadzieję, że sprosta oczekiwaniom.
Moim zdaniem to surówka petarda. Poszatkowana kapusta, miękkie awokado i chrupiący boczek, który dodaje tego czegoś. Do tego sok z cytryny i musztarda. Pycha!
Wypróbujcie jako dodatek do obiadu lub kolacja z kromką chleba.

Ilość porcji:  2-3 porcje
Czas przygotowania:  30 minut

Składniki:

  • kapusta czerwona – 300g
  • awokado – ½ sztuki
  • cebula czerwona – ¼ sztuki
  • boczek wędzony – 100g
  • musztarda – ½ łyżeczki
  • majonez – ½ łyżeczki
  • sok z cytryny – 1 łyżka
  • sól, pieprz

Przygotowanie:

Kapustę poszatkuj, awokado obierz i pokrój w niedużą kostkę, cebulę pokrój w piórka, boczek pokrój w wąskie paseczki i podsmaż na suchej patelni.
Wszystko przełóż do głębokiej miski. Dodaj musztardę, majonez i sok z cytryny. Wymieszaj i dopraw solą i pieprzem. Przystrój ulubionymi kiełkami.

Smacznego!

1 porcja% RWS*
Wartość energetyczna170 kcal9%
Tłuszcz15 g21%
Węglowodany9 g3%
Białko4 g8%
Błonnik3 g-
*Referencyjna Wartość Spożycia dla przeciętnej osoby dorosłej (8400 kJ / 2000 kcal).

 

 

P.S. Dawajcie znać w komentarzach jak Wam wyszło! I czy smakowało. Możecie mnie też śledzić na Facebooku i Instagramie.

1 thought on “Surówka z czerwonej kapusty z boczkiem i awokado

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *