Połączenie marchewki z kuminem i miodem to połączenie idealne. Kilka składników podkreśla jej niesamowitą słodycz i delikatność. Miękki kozi ser po chwili lekko się topi, dzięki czemu całość jest cudownie kremowa.
To danie sprawdzi się jako lekki obiad, dodatek do ryby lub mięsa, albo pyszne warzywo do pieczonej bagietki. Wypróbujcie swoje ulubione połączenie.
Komu potrzebne mięso, skoro warzywa są takie pyszne?
Ilość porcji: 2-3 porcje
Czas przygotowania: 40-50 minut
Składniki:
- marchewka – 700g
- mielonu kumin – 1 łyżeczka
- sok z cytryny – ½ sztuki
- miód – 2 łyżki
- miękki kozi ser – 100g
- natka pietruszki – do posypania
- sezam – do posypania
- sól, pieprz
- olej do pieczenia
Przygotowanie:
Piekarnik rozgrzej do 200°C bez termoobiegu.
Marchewki obierz i pokrój na nieduże kawałki. Obtocz je w oleju z kuminem i włóż do piekarnika 35 minut.
W międzyczasie wymieszaj sok z cytryny z miodem. Po 35 minutach obtocz marchewki w sosie z cytryną i wstaw do piekarnika na 10-15 minut.
Upieczone marchewki wyłóż na półmisek, posyp serem kozim, sezamem i natka pietruszki.
Smacznego!
1 porcja | % RWS* | |
---|---|---|
Wartość energetyczna | 200 kcal | 10% |
Tłuszcz | 8 g | 11% |
Węglowodany | 30 g | 12% |
Białko | 7 g | 14% |
Błonnik | 7 g | - |
*Referencyjna Wartość Spożycia dla przeciętnej osoby dorosłej (8400 kJ / 2000 kcal). |
P.S. Dawajcie znać w komentarzach jak Wam wyszło! I czy smakowało. Możecie mnie też śledzić na Facebooku i Instagramie.
Niebo w gębie!! 👌 Od siebie dodałam prażone pestki dyni zamiast sezamu i polałam delikatnie balsamico. Obłęd 🤩Dziękuję za przepis:) Choć dodany był wieki temu:)