Pasztety warzywne często pojawiają się w mojej kuchni, bo są fajną i zdrową alternatywą dla kawałka sera i szynki w kanapce.
Dziś proponuję Wam obłędny pasztet z marchewką, soczewicą i masłem orzechowym.
Marchewka tak samo jak dynia lubią masło orzechowe. Oj tak. I to bardzo. Nie pomijajcie tego składnika, bo dodaje fajnego twista.
W przepisie jest harissa. Jeśli nie chcecie kupować całej tubki pasty, dodajcie 1 łyżeczkę więcej koncentratu pomidorowego i łyżeczkę ostrej papryki.
Wiem, że pewnie ciężko będzie wytrzymać, ale poczekajcie aż pasztet całkowicie ostygnie. Dopiero wtedy zacznijcie go kroić. Wcześniejsze próby mogą skończyć się katastrofą.
Ilość porcji: 1 foremka o długości 16cm
Czas przygotowania: 30 minut + pieczenie
Składniki:
- soczewica czerwona – 1 szklanka
- marchewka – 500g
- kasza jaglana, jęczmienna lub pęczak – ½ torebki ugotowanej
- masło orzechowe – 3 łyżki
- cebula – 1 sztuka
- czosnek – 2 ząbki
- liść laurowy – 2 sztuki
- harissa – 1 łyżka
- koncentrat pomidorowy – 2 łyżeczki
- mielona kolendra – 1 łyżeczka
- kmin rzymski – 1 łyżeczka
- jajka – 3 sztuki
- woda – 2 szklanki
- olej do smażenia
- sól, pieprz
Przygotowanie:
Rozgrzej piekarnik do 180°C bez termoobiegu.
Kaszę ugotuj według przepisu na opakowaniu.
Szklankę suchej soczewicy zalej 2 szklankami wody i ugotuj z dodatkiem liścia laurowego do miękkości.
Ugotowaną soczewicę, kaszę i masło orzechowe zblenduj na gładką masę i odstaw całość do przestygnięcia.
Cebulę pokrój w drobną kostkę, marchewkę zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Przełóż na patelnię i dodaj przyprawy, starty czosnek, koncentrat pomidorowy. Podsmażaj na małym ogniu, aż marchewka i cebula zrobią się miękkie.
Wymieszaj masę z kaszy i soczewicy razem z warzywami z patelni, dopraw porządnie solą i pieprzem. Wbij jajka i ponownie dokładnie wymieszaj.
Masę przełóż do brytfanki wyłożonej papierem do pieczenia. Wstaw do piekarnika na 45-60 minut. Pasztet musi być z góry przyrumieniony, a w środku ładnie zwarty.
Wyjmij z piekarnika i poczekaj z krojeniem, aż ostygnie.
Smacznego!
1 porcja | % RWS* | |
---|---|---|
Wartość energetyczna | 1400 kcal | 70% |
Tłuszcz | 61 g | 87% |
Węglowodany | 180 g | 69% |
Białko | 85 g | 170% |
Błonnik | 40 g | - |
*Referencyjna Wartość Spożycia dla przeciętnej osoby dorosłej (8400 kJ / 2000 kcal). |
P.S. Dawajcie znać w komentarzach jak Wam wyszło! I czy smakowało. Możecie mnie też śledzić na Facebooku i Instagramie.
1 thought on “Pikantny pasztet marchewkowy”