Site Overlay

Pikantny pasztet marchewkowy

Przepis na: Pikantny pasztet marchewkowy

Pasztety warzywne często pojawiają się w mojej kuchni, bo są fajną i zdrową alternatywą dla kawałka sera i szynki w kanapce.
Dziś proponuję Wam obłędny pasztet z marchewką, soczewicą i masłem orzechowym.
Marchewka tak samo jak dynia lubią masło orzechowe. Oj tak. I to bardzo. Nie pomijajcie tego składnika, bo dodaje fajnego twista.
W przepisie jest harissa. Jeśli nie chcecie kupować całej tubki pasty, dodajcie 1 łyżeczkę więcej koncentratu pomidorowego i łyżeczkę ostrej papryki.
Wiem, że pewnie ciężko będzie wytrzymać, ale poczekajcie aż pasztet całkowicie ostygnie. Dopiero wtedy zacznijcie go kroić. Wcześniejsze próby mogą skończyć się katastrofą.

Ilość porcji: 1 foremka o długości 16cm
Czas przygotowania: 30 minut + pieczenie

Składniki:

  • soczewica czerwona – 1 szklanka
  • marchewka – 500g
  • kasza jaglana, jęczmienna lub pęczak – ½ torebki ugotowanej
  • masło orzechowe – 3 łyżki
  • cebula – 1 sztuka
  • czosnek – 2 ząbki
  • liść laurowy – 2 sztuki
  • harissa – 1 łyżka
  • koncentrat pomidorowy – 2 łyżeczki
  • mielona kolendra – 1 łyżeczka
  • kmin rzymski – 1 łyżeczka
  • jajka – 3 sztuki
  • woda – 2 szklanki
  • olej do smażenia
  • sól, pieprz

Przygotowanie:

Rozgrzej piekarnik do 180°C bez termoobiegu.
Kaszę ugotuj według przepisu na opakowaniu.
Szklankę suchej soczewicy zalej 2 szklankami wody i ugotuj z dodatkiem liścia laurowego do miękkości.
Ugotowaną soczewicę, kaszę i masło orzechowe zblenduj na gładką masę i odstaw całość do przestygnięcia.
Cebulę pokrój w drobną kostkę, marchewkę zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Przełóż na patelnię i dodaj przyprawy, starty czosnek, koncentrat pomidorowy. Podsmażaj na małym ogniu, aż marchewka i cebula zrobią się miękkie.
Wymieszaj masę z kaszy i soczewicy razem z warzywami z patelni, dopraw porządnie solą i pieprzem. Wbij jajka i ponownie dokładnie wymieszaj.

Masę przełóż do brytfanki wyłożonej papierem do pieczenia. Wstaw do piekarnika na 45-60 minut. Pasztet musi być z góry przyrumieniony, a w środku ładnie zwarty.
Wyjmij z piekarnika i poczekaj z krojeniem, aż ostygnie.

Smacznego!

1 porcja% RWS*
Wartość energetyczna1400 kcal70%
Tłuszcz61 g87%
Węglowodany180 g69%
Białko85 g170%
Błonnik40 g-
*Referencyjna Wartość Spożycia dla przeciętnej osoby dorosłej (8400 kJ / 2000 kcal).

P.S. Dawajcie znać w komentarzach jak Wam wyszło! I czy smakowało. Możecie mnie też śledzić na Facebooku i Instagramie.

1 thought on “Pikantny pasztet marchewkowy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *