Oto fantastyczna sałatka w stylu marokańskim. Dzięki korzennym przyprawom, przypieczonym ziarnom, twarożkowi i pomarańczowo-cytrynowemu dressingowi sałatka jest prawdziwym hitem!
I te pieczone marchewki… boskie są!
Ilość porcji: 2 porcje
Czas przygotowania: 45 minut
Składniki:
- marchewka – 300g
- mielony kumin – 1 łyżeczka
- mielone chilli – 1 łyżeczka
- czosnek – 1 ząbek
- ocet winny – 3 łyżki
- pomarańcza – ½ sztuki
- cytryna – ½ sztuki
- awokado – 1 sztuka
- twarożek wiejski lub śmietana – 2 łyżki
- pestki dyni lub inne ziarna – 2 łyżki
- mieszanka sałat – około 4 garści
- ciabatta – 1 sztuka
- olej do pieczenia
- sól, pieprz
Przygotowanie:
Piekarnik rozgrzej do 200°C bez termoobiegu.
Marchewki obierz i pokrój w nieduże kawałki. Obtocz w oleju i wstaw je do piekarnika na 20 minut. W międzyczasie w miseczce wymieszaj kumin, chilli, starty czosnek i ocet.
Po 20 minutach wyjmij marchewki i wymieszaj je z przyprawami. Cytrynę i pomarańczę obierz ze skóry. Włóż je do naczynia z marchewką i wstaw ponownie całość do piekarnika na kolejne 20 minut. Marchewki muszą być miękkie.
Ciabatte przypiecz delikatnie w piekarniku.
Do naczynia z marchewkami wyciśnij sok z pieczonych owoców. Uważaj, bo są gorące!
Awokado pokrój w kostkę, ciabattę podziel na nieduże kawałki. Przełóż do naczynia z marchewką i całość delikatnie wymieszaj palcami.
Na talerzu połóż garść mieszanki sałat, łyżkę twarożku lub śmietany, marchewkę z awokado i całość posyp ziarnami. Jeśli w naczyniu zostało jeszcze trochę pysznego sosu polej nim sałatę.
Smacznego!
1 porcja | % RWS* | |
---|---|---|
Wartość energetyczna | 320 kcal | 16% |
Tłuszcz | 17 g | 24% |
Węglowodany | 42 g | 16% |
Białko | 9 g | 18% |
Błonnik | 10 g | - |
*Referencyjna Wartość Spożycia dla przeciętnej osoby dorosłej (8400 kJ / 2000 kcal). |
P.S. Dawajcie znać w komentarzach jak Wam wyszło! I czy smakowało. Możecie mnie też śledzić na Facebooku i Instagramie.
1 thought on “Sałatka z pieczonej marchewki i awokado”