Focaccia to rodzaj włoskiego pieczywa drożdżowego podawanego jako przystawka. W zależności od regionu Włosi mogą pochwalić się focaccia z różnymi dodatkami – z solą, z przyprawami, z oliwą, z pomidorami.
Jeśli nie robiliście nigdy w domu to może Was zdziwić rodzaj mąki podanej w przepisie. Mąka typu 00 to mąka bardzo drobno zmielona, praktycznie na pył. Dzięki niej ciasto jest bardzo miękkie i delikatne. Z takiej mąki Włosi przygotowują prawdziwą pizze. I uwierz mi rodzaj mąki ma w tym wypadku ogromne znaczenie. Również jeśli chodzi o pieczywo, w tym wypadku o focaccie. Już w czasie wyrabiania ciasta czuć pod palcami, że ma ono inną strukturę. Jest przyjemnie miękkie i gładkie.
Oczywiście ze zwykłej mąki pszennej lub tortowej przepis też wyjdzie, ale zachęcam Was do poszukania mąki typu 00. Można ją bez problemu kupić w dużych supermarketach.
Do swojej focacci możesz oczywiście dodać swoje ulubione zioła i warzywa. Eksperymentuj.
Ilość porcji: 1 duża blaszka
Czas przygotowania: około 45 minut
Składniki:
- mąka pszenna typu 00 – 500g
- ciepła woda – 300ml
- drożdże instant – 1 opakowanie 7g
- szczypta cukru
- sól – 1 łyżeczka
- oliwa – 5 łyżek
- szparagi – 6 sztuk
- pomidorki koktajlowe – 80g
Przygotowanie:
Piekarnik rozgrzej do 200-250°C.
Wymieszaj wodę z drożdżami, cukrem i kilkoma łyżkami mąki. Pozostaw na 15 minut
Po tym czasie dodaj sól i powoli wsypuj mąkę cały czas mieszając dłonią. Kiedy ciasto zrobi się już lepiące dodaj oliwę. Ugniataj całość do otrzymania gładkiego ciasta.
Rozciągnij ciasto rękoma do odpowiedniego rozmiaru i przełóż na blachę. Pozostaw na 5 minut.
Szparagi i pomidorki umyj. Ze szparagów odkrój zdrewniałe końce, a pomidory przekrój na pół. Warzywa przełóż na ciasto i dociśnij.
Blachę wstaw do piekarnika na 10-15 minut. Ciasto powinno się ładnie przyrumienić.
Smacznego!
1 porcja | % RWS* | |
---|---|---|
Wartość energetyczna | 1800 kcal | 90% |
Tłuszcz | 40 g | 57% |
Węglowodany | 337 g | 130% |
Białko | 42 g | 84% |
Błonnik | 12 g | - |
*Referencyjna Wartość Spożycia dla przeciętnej osoby dorosłej (8400 kJ / 2000 kcal). |
1 thought on “Focaccia ze szparagami i pomidorkami”