Site Overlay

Focaccia ze szparagami i pomidorkami

Focaccia to rodzaj włoskiego pieczywa drożdżowego podawanego jako przystawka. W zależności od regionu Włosi mogą pochwalić się focaccia z różnymi dodatkami – z solą, z przyprawami, z oliwą, z pomidorami.
Jeśli nie robiliście nigdy w domu to może Was zdziwić rodzaj mąki podanej w przepisie. Mąka typu 00 to mąka bardzo drobno zmielona, praktycznie na pył. Dzięki niej ciasto jest bardzo miękkie i delikatne. Z takiej mąki Włosi przygotowują prawdziwą pizze. I uwierz mi rodzaj mąki ma w tym wypadku ogromne znaczenie. Również jeśli chodzi o pieczywo, w tym wypadku o focaccie. Już w czasie wyrabiania ciasta czuć pod palcami, że ma ono inną strukturę. Jest przyjemnie miękkie i gładkie.
Oczywiście ze zwykłej mąki pszennej lub tortowej przepis też wyjdzie, ale zachęcam Was do poszukania mąki typu 00. Można ją bez problemu kupić w dużych supermarketach.
Do swojej focacci możesz oczywiście dodać swoje ulubione zioła i warzywa. Eksperymentuj.

Ilość porcji: 1 duża blaszka
Czas przygotowania: około 45 minut

Składniki:

  • mąka pszenna typu 00 – 500g
  • ciepła woda – 300ml
  • drożdże instant – 1 opakowanie 7g
  • szczypta cukru
  • sól – 1 łyżeczka
  • oliwa – 5 łyżek
  • szparagi – 6 sztuk
  • pomidorki koktajlowe – 80g

Przygotowanie:

Piekarnik rozgrzej do 200-250°C.
Wymieszaj wodę z drożdżami, cukrem i kilkoma łyżkami mąki. Pozostaw na 15 minut
Po tym czasie dodaj sól i powoli wsypuj mąkę cały czas mieszając dłonią. Kiedy ciasto zrobi się już lepiące dodaj oliwę. Ugniataj całość do otrzymania gładkiego ciasta.
Rozciągnij ciasto rękoma do odpowiedniego rozmiaru i przełóż na blachę. Pozostaw na 5 minut.
Szparagi i pomidorki umyj. Ze szparagów odkrój zdrewniałe końce, a pomidory przekrój na pół. Warzywa przełóż na ciasto i dociśnij.
Blachę wstaw do piekarnika na 10-15 minut. Ciasto powinno się ładnie przyrumienić.

Smacznego!

1 porcja% RWS*
Wartość energetyczna1800 kcal90%
Tłuszcz40 g57%
Węglowodany337 g130%
Białko42 g84%
Błonnik12 g-
*Referencyjna Wartość Spożycia dla przeciętnej osoby dorosłej (8400 kJ / 2000 kcal).

Zdjęcie nr 1 - Focaccia ze szparagami i pomidorkami

1 thought on “Focaccia ze szparagami i pomidorkami

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *