Site Overlay

Gnocchi ze szparagami i tymiankiem

Gnocchi to rodzaj włoskich klusek. W zależności od rodzaju bazą mogą być ziemniaki lub warzywne puree (dynia, burak, brokuł). Smakiem i wyglądem przypominają polskie kopytka, choć są bardziej miękkie i delikatne.
Ja postawiłam na klasykę, czyli gnocchi z mąki i ziemniaków. Pomyślałam, że do szparagów będą pasowały idealnie. Do tego delikatny sos z parmezanem. Pełnia szczęścia.

W przepisie jest również dziwnie brzmiący soliród. Jest to roślinka rosnąca na błotnistych wybrzeżach i plażach. Czasami określany jest jako morski szparag. Soliród można kupić w dobrych supermarketach lub na dobrze zaopatrzonych bazarach. Jeśli ciężko Wam go znaleźć pomińcie go i dodajcie więcej szparagów.

Ilość porcji: 2 porcje
Czas przygotowania: około godziny

Składniki:

  • ziemniaki – 300g
  • mąka pszenna – 80-100g
  • szparagi – 200g
  • soliród – 50g
  • parmezan – 30g
  • czosnek – 2 ząbki
  • sok z cytryny – 1 łyżka
  • tymianek – 1 łyżeczka
  • olej do smażenia
  • sól, pieprz

Przygotowanie:

Ziemniaki obierz i ugotuj w osolonej wodzie. Jeszcze ciepłe ugnieć widelcem lub tłuczkiem na gładko. Dodaj mąkę pszenną i zagnieć. Im cieplejsze ziemniaki tym ciasto łatwiej wyrobić. Kontroluj konsystencje klusek. Nie mogą być za bardzo zbite, bo zrobią się twarde po ugotowaniu. Mąki lepiej dać trochę mniej niż za dużo.
Wyrobione ciasto pokrój na kluski i gotuj w wodzie przez minutę po wypłynięciu na wierzch. Pozostaw wodę z gotowania.

Szparagi pokrój na mniejsze kawałki i smaż na rozgrzanym oleju przez 5 minut. W między czasie dodaj pokrojony w plasterki czosnek, tymianek i soliród. Dodaj łyżkę soku z cytryny, parmezan i 3-4 łyżki wody z gotowania klusek. Wymieszaj całość. Połącz z kluskami, wymieszaj i podawaj jeszcze ciepłe.

Smacznego!

1 porcja% RWS*
Wartość energetyczna300 kcal15%
Tłuszcz5 g7%
Węglowodany56 g22%
Białko12 g24%
Błonnik5 g-
*Referencyjna Wartość Spożycia dla przeciętnej osoby dorosłej (8400 kJ / 2000 kcal).

Zdjęcie nr 1 - Gnocchi ze szparagami i tymiankiem

 

 

P.S. Dawajcie znać w komentarzach jak Wam wyszło! I czy smakowało. Możecie mnie też śledzić na Facebooku i Instagramie.

3 thoughts on “Gnocchi ze szparagami i tymiankiem

Skomentuj Konesso Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *