Niezwykle prosta, zmiksowana na gładki krem zupa ze szparagów sprawdza się w każdej sytuacji. Jest wyśmienita zarówno na zimno jak i na gorąco. Dodatek sadzonego jajka wspaniale dopełnia całość. I jeszcze to rozlane żółtko. Niebo w gębie.
Ilość porcji: 4 porcje
Czas przygotowania: 45-60 minut
Składniki:
- szparagi – 400g
- cebula – 1 sztuka
- por – 1 sztuka
- bulion warzywny lub woda – 1 litr
- jajko – 4 sztuki
- sól, pieprz
- olej do smażenia
Przygotowania:
Wszystkie warzywa pokrój na mniejsze kawałki i zalej bulionem lub wodą. Gotuj do miękkości. Następnie zblenduj na gładki krem i dopraw solą i pieprzem.
Przed podaniem zupy na odrobinie oleju przygotuj jajka sadzone.
Smacznego!
1 porcja | % RWS* | |
---|---|---|
Wartość energetyczna | 170 kcal | 9% |
Tłuszcz | 13 g | 19% |
Węglowodany | 9 g | 3% |
Białko | 12 g | 24% |
Błonnik | 4 g | - |
*Referencyjna Wartość Spożycia dla przeciętnej osoby dorosłej (8400 kJ / 2000 kcal). |
P.S. Dawajcie znać w komentarzach jak Wam wyszło! I czy smakowało. Możecie mnie też śledzić na Facebooku i Instagramie.
Nigdy nie jadłam takiego kremu. Chętnie spróbuję tego przepisu 🙂
Polecam. Do zrobienia w kilka chwil.