Site Overlay

Makaron ze szparagami i sosem serowym

Makaron, szparagi i obłędny serowy sos – to nie może się nie udać. Myślę że nie muszę Was specjalnie zachęcać.
Tylko proszę Was, nie używajcie do tego przepisu serków topionych. Są źródłem fosforanów, których i tak w naszej diecie sporo. A w dłuższej perspektywie są szkodliwe dla zdrowia. 

Ilość porcji: 2 porcje
Czas przygotowania: 30 minut

Składniki:

  • makaron – 150g , wybierz swój ulubiony
  • szparagi – 200g
  • śmietana 30% – 150ml
  • ser cheddar – 50g
  • parmezan – 50g
  • jajko – 1 żółtko
  • gałka muszkatołowa – szczypta
  • tymianek – ½ łyżeczki
  • sól, pieprz

Przygotowanie:

Makaron ugotuj według przepisu na opakowaniu.
Szparagi pokrój na mniejsze kawałki i podsmaż na odrobinie oleju 3-5 minut, nie dłużej.
Na małym ogniu w garnku podgrzej śmietanę i dodaj do niej ser. Mieszaj do momentu, aż ser się rozpuści. Sos przed podaniem powinien być wystudzony.
Do wystudzonego sosu dodaj żółto, szparagi, gałkę muszkatołową i tymianek. Wymieszaj całość i połącz sos z makaronem.  W razie potrzeby dopraw solą i pieprzem.

Smacznego!

1 porcja% RWS*
Wartość energetyczna350 kcal18%
Tłuszcz20 g29%
Węglowodany45 g17%
Białko18 g36%
Błonnik5 g-
*Referencyjna Wartość Spożycia dla przeciętnej osoby dorosłej (8400 kJ / 2000 kcal).

Zdjęcie nr 1 - Makaron ze szparagami i sosem serowym

1 thought on “Makaron ze szparagami i sosem serowym

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *