Makaron, szparagi i obłędny serowy sos – to nie może się nie udać. Myślę że nie muszę Was specjalnie zachęcać.
Tylko proszę Was, nie używajcie do tego przepisu serków topionych. Są źródłem fosforanów, których i tak w naszej diecie sporo. A w dłuższej perspektywie są szkodliwe dla zdrowia.
Ilość porcji: 2 porcje
Czas przygotowania: 30 minut
Składniki:
- makaron – 150g , wybierz swój ulubiony
- szparagi – 200g
- śmietana 30% – 150ml
- ser cheddar – 50g
- parmezan – 50g
- jajko – 1 żółtko
- gałka muszkatołowa – szczypta
- tymianek – ½ łyżeczki
- sól, pieprz
Przygotowanie:
Makaron ugotuj według przepisu na opakowaniu.
Szparagi pokrój na mniejsze kawałki i podsmaż na odrobinie oleju 3-5 minut, nie dłużej.
Na małym ogniu w garnku podgrzej śmietanę i dodaj do niej ser. Mieszaj do momentu, aż ser się rozpuści. Sos przed podaniem powinien być wystudzony.
Do wystudzonego sosu dodaj żółto, szparagi, gałkę muszkatołową i tymianek. Wymieszaj całość i połącz sos z makaronem. W razie potrzeby dopraw solą i pieprzem.
Smacznego!
1 porcja | % RWS* | |
---|---|---|
Wartość energetyczna | 350 kcal | 18% |
Tłuszcz | 20 g | 29% |
Węglowodany | 45 g | 17% |
Białko | 18 g | 36% |
Błonnik | 5 g | - |
*Referencyjna Wartość Spożycia dla przeciętnej osoby dorosłej (8400 kJ / 2000 kcal). |
1 thought on “Makaron ze szparagami i sosem serowym”