Site Overlay

Szparagi w boczku z jajkiem sadzonym

Oto przed Wami mistrzowskie śniadanie. Zielone szparagi z chrupiącym boczkiem, jajko sadzone z rozlanym żółtkiem i kawałek dobrego chleba. Czy można zjeść coś lepszego na wiosenne śniadanie?

Ilość porcji: 1 porcja
Czas przygotowania: 10-15 minut

Składniki:

  • ulubiony chleb – 2 kromki
  • szparagi – 4 sztuki
  • jajko – 2 sztuki
  • boczek wędzony – 4 plastry
  • serek śmietankowy – 2 łyżeczki
  • pieprz, sól

Przygotowanie:

Piekarnik rozgrzej do 180°C bez termoobiegu.
Włóż do środka kromki chleba i przygotuj tosty.
Szparagi umyj i pozbądź się zdrewniałych końcówek. Każdego szparaga zawiń w plaster boczku. Rozgrzej dobrze patelnię bez dodatku tłuszczu. Połóż szparagi i smaż z dwóch stron. Po 2,5 minuty z każdej strony. Będą wtedy idealne. Przełóż na talerz.
Na tej samej patelni usmaż jajka.
Tosty posmaruj serkiem śmietankowym, połóż na nie jajka i na wierz szparagi. Dopraw solą i pieprzem.

Smacznego!

1 porcja% RWS*
Wartość energetyczna550 kcal28%
Tłuszcz35 g50%
Węglowodany34 g13%
Białko28 g56%
Błonnik5 g-
*Referencyjna Wartość Spożycia dla przeciętnej osoby dorosłej (8400 kJ / 2000 kcal).

Zdjęcie nr 1 - Szparagi w boczku z jajkiem sadzonym

P.S. Dawajcie znać w komentarzach jak Wam wyszło! I czy smakowało. Możecie mnie też śledzić na Facebooku i Instagramie.

1 thought on “Szparagi w boczku z jajkiem sadzonym

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *