Oto przed Wami mistrzowskie śniadanie. Zielone szparagi z chrupiącym boczkiem, jajko sadzone z rozlanym żółtkiem i kawałek dobrego chleba. Czy można zjeść coś lepszego na wiosenne śniadanie?
Ilość porcji: 1 porcja
Czas przygotowania: 10-15 minut
Składniki:
- ulubiony chleb – 2 kromki
- szparagi – 4 sztuki
- jajko – 2 sztuki
- boczek wędzony – 4 plastry
- serek śmietankowy – 2 łyżeczki
- pieprz, sól
Przygotowanie:
Piekarnik rozgrzej do 180°C bez termoobiegu.
Włóż do środka kromki chleba i przygotuj tosty.
Szparagi umyj i pozbądź się zdrewniałych końcówek. Każdego szparaga zawiń w plaster boczku. Rozgrzej dobrze patelnię bez dodatku tłuszczu. Połóż szparagi i smaż z dwóch stron. Po 2,5 minuty z każdej strony. Będą wtedy idealne. Przełóż na talerz.
Na tej samej patelni usmaż jajka.
Tosty posmaruj serkiem śmietankowym, połóż na nie jajka i na wierz szparagi. Dopraw solą i pieprzem.
Smacznego!
1 porcja | % RWS* | |
---|---|---|
Wartość energetyczna | 550 kcal | 28% |
Tłuszcz | 35 g | 50% |
Węglowodany | 34 g | 13% |
Białko | 28 g | 56% |
Błonnik | 5 g | - |
*Referencyjna Wartość Spożycia dla przeciętnej osoby dorosłej (8400 kJ / 2000 kcal). |
P.S. Dawajcie znać w komentarzach jak Wam wyszło! I czy smakowało. Możecie mnie też śledzić na Facebooku i Instagramie.
1 thought on “Szparagi w boczku z jajkiem sadzonym”