Site Overlay

Szparagi z serem halloumi

Halloumi to ser wyrabiany z mleka owczego z dodatkiem koziego i krowiego. Jest bardzo kremowy, a dzięki swojej zwartej konsystencji świetnie nadaje się do smażenia i grillowania.
Bardzo dobrze smakuje w różnego rodzaju sałatkach.
Ser halloumi najlepiej podawać na ciepło kiedy jest jeszcze lekko ciągnący.
Mam nadzieję, że jako dodatek do sałatki ze szparagami przypadnie Wam do gustu.
W przepisie nie ma soli, ponieważ ser jest bardzo słony. Ale jeśli potrzebujecie jej  dodać to śmiało tylko ostrożnie.

Ilość porcji: 2 porcje
Czas przygotowania: 15 minut

Składniki:

  • szparagi – 300g
  • ser halloumi – 150g
  • pomidor cherry – 150g
  • koperek – 1/4 pęczka
  • oliwa – 2 łyżki
  • pomarańcza – ½ sztuki
  • olej do smażenia
  • pieprz

Przygotowanie:

Szparagi pokrój na pół. Podsmaż na rozgrzanym oleju 4-5 minut. Odłóż na bok.
Ser halloumi pokrój w plastry i podsmaż na złoto z każdej strony.
Pomidory przekrój na połówki.
Wyciśnij sok z pomarańczy i  połącz z oliwą.
Wymieszaj ze sobą wszystkie składniki oprócz sera. Ser połóż na wierzch sałatki i od razu podawaj. Dopraw pieprzem.

Smacznego!

1 porcja% RWS*
Wartość energetyczna170 kcal9%
Tłuszcz10 g14%
Węglowodany4 g2%
Białko10 g20%
Błonnik2 g-
*Referencyjna Wartość Spożycia dla przeciętnej osoby dorosłej (8400 kJ / 2000 kcal).

P.S. Dawajcie znać w komentarzach jak Wam wyszło! I czy smakowało. Możecie mnie też śledzić na Facebooku i Instagramie.

1 thought on “Szparagi z serem halloumi

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *