Halloumi to ser wyrabiany z mleka owczego z dodatkiem koziego i krowiego. Jest bardzo kremowy, a dzięki swojej zwartej konsystencji świetnie nadaje się do smażenia i grillowania.
Bardzo dobrze smakuje w różnego rodzaju sałatkach.
Ser halloumi najlepiej podawać na ciepło kiedy jest jeszcze lekko ciągnący.
Mam nadzieję, że jako dodatek do sałatki ze szparagami przypadnie Wam do gustu.
W przepisie nie ma soli, ponieważ ser jest bardzo słony. Ale jeśli potrzebujecie jej dodać to śmiało tylko ostrożnie.
Ilość porcji: 2 porcje
Czas przygotowania: 15 minut
Składniki:
- szparagi – 300g
- ser halloumi – 150g
- pomidor cherry – 150g
- koperek – 1/4 pęczka
- oliwa – 2 łyżki
- pomarańcza – ½ sztuki
- olej do smażenia
- pieprz
Przygotowanie:
Szparagi pokrój na pół. Podsmaż na rozgrzanym oleju 4-5 minut. Odłóż na bok.
Ser halloumi pokrój w plastry i podsmaż na złoto z każdej strony.
Pomidory przekrój na połówki.
Wyciśnij sok z pomarańczy i połącz z oliwą.
Wymieszaj ze sobą wszystkie składniki oprócz sera. Ser połóż na wierzch sałatki i od razu podawaj. Dopraw pieprzem.
Smacznego!
1 porcja | % RWS* | |
---|---|---|
Wartość energetyczna | 170 kcal | 9% |
Tłuszcz | 10 g | 14% |
Węglowodany | 4 g | 2% |
Białko | 10 g | 20% |
Błonnik | 2 g | - |
*Referencyjna Wartość Spożycia dla przeciętnej osoby dorosłej (8400 kJ / 2000 kcal). |
P.S. Dawajcie znać w komentarzach jak Wam wyszło! I czy smakowało. Możecie mnie też śledzić na Facebooku i Instagramie.
1 thought on “Szparagi z serem halloumi”