Kolejna, po marchewkowej, wiosenna tarta. Pełna szparagów, koperku, szpinaku. Cudownie zielona. Pyszna.
Tarta sprawdzi się jako obiad z dodatkiem sałaty, albo lekka kolacja. Myślę, że 1 foremka tarty to porcja dla maksymalnie 4 osób. Zjada się ją w kilka chwil.
Ilość porcji: 4 porcje
Czas przygotowania: około godziny
Składniki:
Ciasto:
- smalec – 80g
- mąka pszenna – 200g
- jajko – 1 sztuka
- kilka łyżek mleka
- sól, pieprz
Nadzienie:
- szparagi – 200g
- szpinak świeży – 100g
- cebula – 1 duża sztuka
- koperek – 1 pęczek
- śmietana 30% – 150ml
- jajko – 2 sztuki
- ser kozi – 50g, miękki
- sól, pieprz
- olej do smażenia
- bułka tarta – do posypania
Przygotowanie:
Rozgrzej piekarnik do 180°C bez termoobiegu.
Składniki na ciasto zagnieć i rozwałkuj. Foremkę na tartę posmaruj olejem i posyp bułką tartą. Ciasto kruche przełóż do foremki.
Cebulę pokrój w kostkę, szparagi pokrój w nieduże kawałki. Smaż na rozgrzanym oleju przez kilka minut. Dodaj pokrojony szpinak i posiekany koper.
Śmietanę wymieszaj z jajkiem i połącz z warzywami na patelni. Dodaj pokrojony ser kozi.
Całość przełóż na ciasto i piecz w piekarniku przez 40-50 minut. Boki tarty powinny być ładnie zarumienione, a środek ścięty.
Podawaj na ciepło.
Smacznego!
1 porcja | % RWS* | |
---|---|---|
Wartość energetyczna | 450 kcal | 23% |
Tłuszcz | 30 g | 43% |
Węglowodany | 32 g | 12% |
Białko | 17 g | 34% |
Błonnik | 5 g | - |
*Referencyjna Wartość Spożycia dla przeciętnej osoby dorosłej (8400 kJ / 2000 kcal). |
P.S. Dawajcie znać w komentarzach jak Wam wyszło! I czy smakowało. Możecie mnie też śledzić na Facebooku i Instagramie.
Wygląda cudownie!
Robię w weekend ,)
Polecam. Na weekend idealna.
Nie miałem jeszcze okazji w tym roku skosztować szparagów, a sezon jest krótki! Muszę się pospieszyć!
Spiesz się spiesz, bo zaraz ich nie będzie. A na bazarku cena jest już bardzooo niska. Warto korzystać.