Site Overlay

Tarta ze szparagami

Kolejna, po marchewkowej, wiosenna tarta. Pełna szparagów, koperku, szpinaku. Cudownie zielona. Pyszna.
Tarta sprawdzi się jako obiad z dodatkiem sałaty, albo lekka kolacja. Myślę, że 1 foremka tarty to porcja dla maksymalnie 4 osób. Zjada się ją w kilka chwil.

Ilość porcji: 4 porcje
Czas przygotowania: około godziny

Składniki:

Ciasto:

  • smalec – 80g
  • mąka pszenna – 200g
  • jajko – 1 sztuka
  • kilka łyżek mleka
  • sól, pieprz

Nadzienie:

  • szparagi – 200g
  • szpinak świeży – 100g
  • cebula – 1 duża sztuka
  • koperek – 1 pęczek
  • śmietana 30% – 150ml
  • jajko – 2 sztuki
  • ser kozi – 50g, miękki
  • sól, pieprz
  • olej do smażenia
  • bułka tarta – do posypania

Przygotowanie:

Rozgrzej piekarnik do 180°C bez termoobiegu.
Składniki na ciasto zagnieć i rozwałkuj. Foremkę na tartę posmaruj olejem i posyp bułką tartą. Ciasto kruche przełóż do foremki.
Cebulę pokrój w kostkę, szparagi pokrój w nieduże kawałki. Smaż na rozgrzanym oleju przez kilka minut. Dodaj pokrojony szpinak i posiekany koper.
Śmietanę wymieszaj z jajkiem i połącz z warzywami na patelni. Dodaj pokrojony ser kozi.
Całość przełóż na ciasto i piecz w piekarniku przez 40-50 minut. Boki tarty powinny być ładnie zarumienione, a środek ścięty.
Podawaj na ciepło.

Smacznego!

1 porcja% RWS*
Wartość energetyczna450 kcal23%
Tłuszcz30 g43%
Węglowodany32 g12%
Białko17 g34%
Błonnik5 g-
*Referencyjna Wartość Spożycia dla przeciętnej osoby dorosłej (8400 kJ / 2000 kcal).

Zdjęcie nr 1 - Tarta ze szparagami

P.S. Dawajcie znać w komentarzach jak Wam wyszło! I czy smakowało. Możecie mnie też śledzić na Facebooku i Instagramie.

5 thoughts on “Tarta ze szparagami

Skomentuj Zdzisław Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *