O ziemniakach Hasselback już kiedyś Wam wspominałam. Oryginalny przepis pochodzi ze Szwecji. Już dawno zdążył obiec cały świat, ale do mnie trafił stosunkowo niedawno.
Jeśli szukacie przepisu na idealne pieczone ziemniaki to oto jest! Z wierzchu chrupiące, wewnątrz miękkie i kremowe. Dołożyć do nich szparagi, musztardowy sos i świeży koper i mamy obiad idealny! Nie wymaga dużo pracy, a efekt jest powalający.
Możecie traktować go jako samodzielne danie, albo dodatek do jajka sadzonego i kefiru. Pycha!
Ilość porcji: 1-2 porcje
Czas przygotowania: 1 godzina
Składniki:
- ziemniaki – 300g, najlepiej nie za duże
- szparagi zielone – pół pęczka
- musztarda – ½ łyżeczki
- sok z cytryny – z ½ sztuki
- miód – ½ łyżeczki
- koper – 1/3 pęczka
- olej do pieczenia – 2 łyżki
- sól, pieprz
Przygotowanie:
Rozgrzej piekarnik do 200stC bez termoobiegu.
Ziemniaki obierz i przygotuj do pieczenia. Najlepiej jeśli skorzystasz z ostrego noża i drewnianej łyżki. Ziemniaka połóż na łyżce i nożem ponacinaj cienko ziemniaki do momentu, aż poczujesz opór. Czynność powtórz z każdym ziemniakiem.
Przełóż je do naczynia i polej odrobiną oleju i posól. Wstaw do piekarnika na 40 minut.
Szparagi umyj i odetnij zdrewniałe końce. Pokrój na mniejsze kawałki. Wymieszaj z odrobiną oleju, a po 40 minutach przełóż do naczynia z ziemniakami. Piecz całość jeszcze 10 minut, a następnie na 5 minut włącz termoobieg. Całość ładnie się zarumieni.
W miseczce wymieszaj musztardę, sok z cytryny i miód. Po wyjęciu naczynia z piekarnika wymieszaj całość z sosem i posyp posiekanym koperkiem.
Smacznego!
1 porcja | % RWS* | |
---|---|---|
Wartość energetyczna | 280 kcal | 14% |
Tłuszcz | 9 g | 13% |
Węglowodany | 35 g | 13% |
Białko | 5 g | 10% |
Błonnik | 4 g | - |
*Referencyjna Wartość Spożycia dla przeciętnej osoby dorosłej (8400 kJ / 2000 kcal). |
P.S. Dawajcie znać w komentarzach jak Wam wyszło! I czy smakowało. Możecie mnie też śledzić na Facebooku i Instagramie.
1 thought on “Ziemniaki Hasselback ze szparagami”