Site Overlay

Kalafiorowa pasta kanapkowa

Osobiście kalafiora kocham pod każdą postacią. Nie ważne czy jest saute, czy z bułka tartą i masłem czy upieczony, czy w formie zupy. Zjem wszystko. A posmarować sobie kawałek dobrego chleba pastą kalafiorową i położyć na to plasterek pomidora… Niebo w gębie.
Pasta jest super prosta w przygotowaniu. Pieczemy kalafiora, blendujemy, dodajemy koperek, migdały i voila! Gotowe. Można jeść.

Czas przygotowania: około 50 minut

Składniki:

  • kalafior – 1 główka
  • kurkuma mielona – 1 łyżeczka
  • kmin rzymski – ½ łyżeczki
  • papryka słodka – ½ łyżeczki
  • olej do pieczenia – 1 łyżka
  • miód lub cukier – ½ łyżeczki
  • koperek – ½ pęczka
  • płatki migdałów – 20g
  • sól, pieprz

Przygotowanie:

Piekarnik rozgrzej do 190°C bez termoobiegu.
Kalafiora umyj, podziel na małe części. Wyłóż na blachę do pieczenia. W oddzielnej miseczce wymieszaj przyprawy i olej. Wymieszaj do powstania gęstej pasty. Gdyby była zbyt gęsta dodaj odrobinę oleju. Natrzyj kalafiora dokładnie przyprawami i wstaw do piekarnika na 25-30 minut. Powinien zrobić się miękki i przyrumieniony.
Kiedy kalafior będzie gotowy przełóż go do miski, dodaj miód, który podkreśli smak kalafiora i zblenduj całość na gładką pastę. Koperek posiekaj i razem z migdałami dodaj do kalafiora. Wymieszaj całość i dopraw solą i pieprzem.

Smacznego!

1 porcja% RWS*
Wartość energetyczna450 kcal23%
Tłuszcz30 g43%
Węglowodany40 g15%
Białko22 g44%
Błonnik20 g-
*Referencyjna Wartość Spożycia dla przeciętnej osoby dorosłej (8400 kJ / 2000 kcal).

Zdjęcie nr 1 - Kalafiorowa pasta kanapkowa

Zdjęcie nr 2 - Kalafiorowa pasta kanapkowa

P.S. Dawajcie znać w komentarzach jak Wam wyszło! I czy smakowało. Możecie mnie też śledzić na Facebooku i Instagramie.

1 thought on “Kalafiorowa pasta kanapkowa

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *