Site Overlay

Kotlety z kalafiora

Kotlety to fajny sposób, żeby przemycić warzywa. Idealne jako baza obiadu, albo dodatek do kanapki. Z chrupiącą bułką i kremowym sosem stworzą pysznego burgera. Pomysłów na ich zjedzenie jest wiele. Ja najbardziej lubię wyjadać je na zimno z lodówki.

Ilość porcji: 8-10 niedużych kotletów
Czas przygotowania: około godziny

Składniki:

  • kalafior – 400 g (½ główki)
  • sucha kasza jaglana – ½ szklanki
  • ziarna słonecznika – 1 łyżka
  • płatki owsiane – 1 łyżka
  • bułka tarta – 1 łyżka
  • miód – 1 łyżeczka
  • koperek – ½ pęczka
  • cebula – 1 nieduża sztuka
  • olej do pieczenia – 1 łyżka
  • sól, pieprz

Przygotowanie:

Piekarnik rozgrzej do 190°C bez termoobiegu.
Kaszę jaglaną ugotuj według przepisu na opakowaniu.
Surowego kalafiora zetrzyj na tarce o grubych oczkach, cebulę zetrzyj na drobnych oczkach, dodaj ziarna słonecznika, płatki owsiane, bułkę tartą, miód i jajko i wymieszaj całość rękoma do uzyskania zwartej masy. Dopraw solą i pieprzem. Dodaj posiekany koperek.
Z masy formuj nieduże kotlety i układaj na blasze do pieczenia.
Wstaw do piekarnika na 30-40 minut. Kotlety powinny być ładnie przyrumienione.

Smacznego!

1 porcja% RWS*
Wartość energetyczna70 kcal4%
Tłuszcz2 g3%
Węglowodany10 g4%
Białko3 g6%
Błonnik2 g-
*Referencyjna Wartość Spożycia dla przeciętnej osoby dorosłej (8400 kJ / 2000 kcal).

Zdjęcie nr 1 - Kotlety z kalafiora

P.S. Dawajcie znać w komentarzach jak Wam wyszło! I czy smakowało. Możecie mnie też śledzić na Facebooku i Instagramie.

1 thought on “Kotlety z kalafiora

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *