Kotlety to fajny sposób, żeby przemycić warzywa. Idealne jako baza obiadu, albo dodatek do kanapki. Z chrupiącą bułką i kremowym sosem stworzą pysznego burgera. Pomysłów na ich zjedzenie jest wiele. Ja najbardziej lubię wyjadać je na zimno z lodówki.
Ilość porcji: 8-10 niedużych kotletów
Czas przygotowania: około godziny
Składniki:
- kalafior – 400 g (½ główki)
- sucha kasza jaglana – ½ szklanki
- ziarna słonecznika – 1 łyżka
- płatki owsiane – 1 łyżka
- bułka tarta – 1 łyżka
- miód – 1 łyżeczka
- koperek – ½ pęczka
- cebula – 1 nieduża sztuka
- olej do pieczenia – 1 łyżka
- sól, pieprz
Przygotowanie:
Piekarnik rozgrzej do 190°C bez termoobiegu.
Kaszę jaglaną ugotuj według przepisu na opakowaniu.
Surowego kalafiora zetrzyj na tarce o grubych oczkach, cebulę zetrzyj na drobnych oczkach, dodaj ziarna słonecznika, płatki owsiane, bułkę tartą, miód i jajko i wymieszaj całość rękoma do uzyskania zwartej masy. Dopraw solą i pieprzem. Dodaj posiekany koperek.
Z masy formuj nieduże kotlety i układaj na blasze do pieczenia.
Wstaw do piekarnika na 30-40 minut. Kotlety powinny być ładnie przyrumienione.
Smacznego!
1 porcja | % RWS* | |
---|---|---|
Wartość energetyczna | 70 kcal | 4% |
Tłuszcz | 2 g | 3% |
Węglowodany | 10 g | 4% |
Białko | 3 g | 6% |
Błonnik | 2 g | - |
*Referencyjna Wartość Spożycia dla przeciętnej osoby dorosłej (8400 kJ / 2000 kcal). |
P.S. Dawajcie znać w komentarzach jak Wam wyszło! I czy smakowało. Możecie mnie też śledzić na Facebooku i Instagramie.
1 thought on “Kotlety z kalafiora”