Site Overlay

Makaron z kalafiorowym sosem

Pamiętacie makaron z dyniowym sosem? Jeśli go jedliście i Wam posmakował to koniecznie musicie wypróbować jego kalafiorowej wersji. Jeśli dyniowej wersji nie testowaliście to teraz jest idealny czas, żeby sos zrobić z kalafiorem.
Sos robi się kilka minut, jest gładki, aromatyczny. Idealny do ulubionego makaronu. I jeszcze te pieczone pomidory. Pycha.

Ilość porcji: 4 porcje
Czas przygotowania: 40 minut

Składniki:

  • ulubiony makaron – 400 g
  • kalafior – 400 g
  • cebula – 1 sztuka
  • czosnek – 2 ząbki
  • mleko – 150 ml – może być również roślinne
  • pomidory koktajlowe – 200 g
  • parmezan – 70 g
  • olej do pieczenia – 2 łyżki
  • sól, pieprz

Przygotowanie:

Makaron ugotuj według przepisu na opakowaniu.
Rozgrzej piekarnik do 190°C bez termoobiegu.
Pomidory umyj, skrop łyżką oleju i wstaw do piekarnika na około 20 minut. Powinny lekko puścić sok i być zarumienione.
Kalafiora umyj, podziel na mniejsze części i ugotuj w osolonej wodzie do miękkości.
Cebulę pokrój w kostkę i usmaż na oleju.
Ugotowanego kalafiora, starty parmezan, cebulę, czosnek i mleko zblenduj na gładki sos.
Połącz z makaronem, a na wierzch połóż upieczone pomidory.

Smacznego!

1 porcja% RWS*
Wartość energetyczna500 kcal25%
Tłuszcz8 g11%
Węglowodany90 g35%
Białko22 g44%
Błonnik8 g-
*Referencyjna Wartość Spożycia dla przeciętnej osoby dorosłej (8400 kJ / 2000 kcal).

 

P.S. Dawajcie znać w komentarzach jak Wam wyszło! I czy smakowało. Możecie mnie też śledzić na Facebooku i Instagramie.

1 thought on “Makaron z kalafiorowym sosem

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *