Pamiętacie makaron z dyniowym sosem? Jeśli go jedliście i Wam posmakował to koniecznie musicie wypróbować jego kalafiorowej wersji. Jeśli dyniowej wersji nie testowaliście to teraz jest idealny czas, żeby sos zrobić z kalafiorem.
Sos robi się kilka minut, jest gładki, aromatyczny. Idealny do ulubionego makaronu. I jeszcze te pieczone pomidory. Pycha.
Ilość porcji: 4 porcje
Czas przygotowania: 40 minut
Składniki:
- ulubiony makaron – 400 g
- kalafior – 400 g
- cebula – 1 sztuka
- czosnek – 2 ząbki
- mleko – 150 ml – może być również roślinne
- pomidory koktajlowe – 200 g
- parmezan – 70 g
- olej do pieczenia – 2 łyżki
- sól, pieprz
Przygotowanie:
Makaron ugotuj według przepisu na opakowaniu.
Rozgrzej piekarnik do 190°C bez termoobiegu.
Pomidory umyj, skrop łyżką oleju i wstaw do piekarnika na około 20 minut. Powinny lekko puścić sok i być zarumienione.
Kalafiora umyj, podziel na mniejsze części i ugotuj w osolonej wodzie do miękkości.
Cebulę pokrój w kostkę i usmaż na oleju.
Ugotowanego kalafiora, starty parmezan, cebulę, czosnek i mleko zblenduj na gładki sos.
Połącz z makaronem, a na wierzch połóż upieczone pomidory.
Smacznego!
1 porcja | % RWS* | |
---|---|---|
Wartość energetyczna | 500 kcal | 25% |
Tłuszcz | 8 g | 11% |
Węglowodany | 90 g | 35% |
Białko | 22 g | 44% |
Błonnik | 8 g | - |
*Referencyjna Wartość Spożycia dla przeciętnej osoby dorosłej (8400 kJ / 2000 kcal). |
P.S. Dawajcie znać w komentarzach jak Wam wyszło! I czy smakowało. Możecie mnie też śledzić na Facebooku i Instagramie.
1 thought on “Makaron z kalafiorowym sosem”