Pizze uwielbia każdy. Nie ma co do tego wątpliwości. A gdyby tak zrobić spód do pizzy z kalafiora? Da się i wychodzi z tego coś pysznego.
Pamiętajcie, że im cieńszy spód tym bardziej chrupiący. I nie nakładajcie zbyt dużo sosu, bo wtedy “ciasto” nasiąknie pomidorami i zrobi się zbyt miękkie.
Ilość porcji: 4 małe pizze
Czas przygotowania: około godziny
Składniki:
- kalafior – 400 g
- jajko – 1 sztuka
- mielone migdały – 50 g
- oregano suszone – ½ łyżeczki
- pomidory w puszce – 120 g (½ puszki)
- cebula – 50 g (½ sztuki)
- czosnek – 2 ząbki
- mozzarella w kulkach – 100 g
- świeża bazylia – kilka listków
- olej do smażenia – 1 łyżka
- sól, pieprz
Przygotowanie:
Rozgrzej piekarnik do 200°C bez termoobiegu.
Surowego kalafiora zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Dodaj jajko, mielone migdały, parmezan i oregano. Dopraw solą i pieprzem. Wymieszaj całość. Z powstałej masy rękoma formuj na blaszce do pieczenia cienkie placki. Im cieńsze tym bardziej chrupiące. Wstaw do piekarnika na 25-30 minut. Powinny być ładnie przyrumienione.
Na odrobinie oleju podsmaż cebulę pokrojoną w kostkę, dodaj pomidory i smaż, aż sos lekko się zredukuje. Dopraw solą i pieprzem. Zblenduj na gładko.
Temperaturę w piekarniku zwiększ do 250°C.
Upieczone blaty posmaruj sosem. Nie przesadź z ilością, bo blaty zrobią się zbyt miękkie. Połóż na wierzch mozzarellę i wstaw do piekarnika na 8-10 minut.
Po wyjęciu udekoruj świeżą bazylią i podawaj.
Smacznego!
1 porcja | % RWS* | |
---|---|---|
Wartość energetyczna | 220 kcal | 11% |
Tłuszcz | 12 g | 17% |
Węglowodany | 12 g | 5% |
Białko | 15 g | 30% |
Błonnik | 5 g | - |
*Referencyjna Wartość Spożycia dla przeciętnej osoby dorosłej (8400 kJ / 2000 kcal). |
P.S. Dawajcie znać w komentarzach jak Wam wyszło! I czy smakowało. Możecie mnie też śledzić na Facebooku i Instagramie.
1 thought on “Mini pizze kalafiorowe”