Site Overlay

Mini pizze kalafiorowe

Pizze uwielbia każdy. Nie ma co do tego wątpliwości. A gdyby tak zrobić spód do pizzy z kalafiora? Da się i wychodzi z tego coś pysznego.
Pamiętajcie, że im cieńszy spód tym bardziej chrupiący. I nie nakładajcie zbyt dużo sosu, bo wtedy “ciasto” nasiąknie pomidorami i zrobi się zbyt miękkie.

Ilość porcji: 4 małe pizze
Czas przygotowania: około godziny

Składniki:

  • kalafior – 400 g
  • jajko – 1 sztuka
  • mielone migdały – 50 g
  • oregano suszone – ½ łyżeczki
  • pomidory w puszce – 120 g (½ puszki)
  • cebula – 50 g (½ sztuki)
  • czosnek – 2 ząbki
  • mozzarella w kulkach – 100 g
  • świeża bazylia – kilka listków
  • olej do smażenia – 1 łyżka
  • sól, pieprz

Przygotowanie:

Rozgrzej piekarnik do 200°C bez termoobiegu.
Surowego kalafiora zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Dodaj jajko, mielone migdały, parmezan i oregano. Dopraw solą i pieprzem. Wymieszaj całość. Z powstałej masy rękoma formuj na blaszce do pieczenia cienkie placki. Im cieńsze tym bardziej chrupiące. Wstaw do piekarnika na 25-30 minut. Powinny być ładnie przyrumienione.
Na odrobinie oleju podsmaż cebulę pokrojoną w kostkę, dodaj pomidory i smaż, aż sos lekko się zredukuje. Dopraw solą i pieprzem. Zblenduj na gładko.

Temperaturę w piekarniku zwiększ do 250°C.

Upieczone blaty posmaruj sosem. Nie przesadź z ilością, bo blaty zrobią się zbyt miękkie. Połóż na wierzch mozzarellę i wstaw do piekarnika na 8-10 minut.
Po wyjęciu udekoruj świeżą bazylią i podawaj.

Smacznego!

1 porcja% RWS*
Wartość energetyczna220 kcal11%
Tłuszcz12 g17%
Węglowodany12 g5%
Białko15 g30%
Błonnik5 g-
*Referencyjna Wartość Spożycia dla przeciętnej osoby dorosłej (8400 kJ / 2000 kcal).

P.S. Dawajcie znać w komentarzach jak Wam wyszło! I czy smakowało. Możecie mnie też śledzić na Facebooku i Instagramie.

1 thought on “Mini pizze kalafiorowe

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *