Site Overlay

Duszona fasolka z pomidorami

Duszenie to bardzo fajny sposób na przygotowanie fasolki. W ten sposób nabiera fantastycznego aromatu i smakuje rewelacyjnie na obiad z kawałkiem ryby lub białego mięsa, lub jako lekka kolacja na zimno. Dodatek filecików anchois sprawia, że danie ma charakterystyczny lekko rybny smak. Wszystkie składniki komponują się ze sobą idealnie.
Przygotowanie zajmuje kilka minut, a obiad pod przykrywką robi się sam.
Wypróbujcie koniecznie!

Ilość porcji:  2 porcje
Czas przygotowania: 30-45 minut
Wartość energetyczna: 135 kcal

Składniki:

  • fasolka szparagowa – 200 g
  • czosnek – 2 ząbki
  • fileciki anchois – 30 g
  • pomidory w puszce, krojone – 400 g
  • chilli świeże lub mielone – ½ sztuki lub łyżeczki
  • rozmaryn suszony – ½ łyżeczki
  • sól, pieprz

Przygotowanie:

Fileciki razem z olejem i pokrojonym w plasterki czosnkiem podsmaż delikatnie na patelni. Dodaj pomidory i przyprawy. Fasolkę umyj i obierz. Wrzuć do sosu pomidorowego, wymieszaj całość i duś pod przykryciem około 20 minut, aż fasolka będzie miękka, a sos gęsty. Dopraw solą i pieprzem i podawaj.

Smacznego!

fasolka, pomidory, pomysł na obiad, kolacja

 

P.S. Dawajcie znać w komentarzach jak Wam wyszło! I czy smakowało. Możecie mnie też śledzić na Facebooku i Instagramie.

1 thought on “Duszona fasolka z pomidorami

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *