Prosta, letnia sałatka z kilku składników. Ogromna dawka witamin i błonnika z dodatkiem aromatycznej, świeżej mięty. Wypróbujcie koniecznie póki na bazarze, aż tyle dobroci.
Ilość porcji: 3-4 porcje
Czas przygotowania: 30-45 minut
Wartość energetyczna: 115 kcal
Składniki:
- fasolka szparagowa – 150g
- cukinia – 150g
- bób – 150g
- masło – 30g
- nasiona słonecznika – 1 łyżeczka
- oliwa z oliwek – 2 łyżki
- sok z cytryny – 1 łyżka
- świeża mięta – 1 łyżka
- natka pietruszki – 1 łyżka
- sól, pieprz
Przygotowanie:
Fasolkę umyj, obierz i ugotuj w osolonej wodzie.
To samo zrób z bobem, ale pamiętaj, żeby go nie rozgotować. Gotowanie przed 12-15 minut wystarczy. Powinien być delikatnie twardy, żeby w misce nie zrobiła się miazga. Ugotowany bób obierz ze skórki.
Cukinie umyj, pokrój w 2 cm plastry, a następnie przekrój je jeszcze na pół. Na patelni rozpuść masło i usmaż na nim cukinię, na złoty kolor.
Kiedy wszystkie warzywa będą gotowe, wystudź je, a następnie przełóż do jednej miski.
Oliwę połącz z sokiem z cytryny, zioła pokrój drobno i całość wymieszaj ze sobą.
Sałatkę dopraw solą i pieprzem.
Smacznego!
P.S. Dawajcie znać w komentarzach jak Wam wyszło! I czy smakowało. Możecie mnie też śledzić na Facebooku i Instagramie.
1 thought on “Fasolka, cukinia i bób”