Site Overlay

Makaron po genueńsku

Pasta alla genovese to makaron z bazyliowym pesto, fasolką szparagową i ziemniakami. Połączenie składników może dziwić, bo rzadko kiedy jadamy ziemniaki z makaronem, ale ten przepis to stara liguryjska tradycja. I to naprawdę ma sens: ziemniaki gęstnieją, zmieniając się w słodkawą masę, do której przywiera pesto tworząc fantastyczny, aromatyczny sos.
Po raz pierwszy spotkałam się z tym przepisem w książce Nigelli Lawson “Kuchnia.Przepisy z serca domu”.
Makaron jest pyszny w formie tradycyjnej, na ciepło, ale idealnie sprawdzi się również jako zimna sałatka do kawałka mięsa z grilla. Idealny i na obiad i na kolację. Jak wolcie.
Wypróbujcie koniecznie!

Ilość porcji: 3-4 porcje
Czas przygotowania: 30 minut

Składniki:

  • świeża bazylia – 30 g, około pół pęczka
  • parmezan – 40 g
  • czosnek – 2 ząbki
  • oliwa – 50 ml
  • fasolka szparagowa – 300 g
  • ziemniaki – 250 g
  • makaron razowy – 300 g
  • sok z cytryny – 1-2 łyżki
  • sól, pieprz

Przygotowanie:

Bazylię, starty parmezan, czosnek i oliwę zblenduj na gładką masę.
Fasolkę umyj, odetnij końce i podziel na pół. Ziemniaki obierz i pokrój na mniejsze kawałki, ale niezbyt drobno.
Do gotującej się wody wsyp makaron. Po 5 minutach gotowania dodaj ziemniaki i fasolkę. Gotuj całość do miękkości.
Zawartość garnka odcedź i połącz z pesto. Dopraw solą, pieprzem i sokiem z cytryny, wymieszaj i podawaj.

Smacznego!

1 porcja% RWS*
Wartość energetyczna450 kcal23%
Tłuszcz17 g24%
Węglowodany65 g25%
Białko17 g34%
Błonnik11 g-
*Referencyjna Wartość Spożycia dla przeciętnej osoby dorosłej (8400 kJ / 2000 kcal).

makaron po genueńsku

P.S. Dawajcie znać w komentarzach jak Wam wyszło! I czy smakowało. Możecie mnie też śledzić na Facebooku i Instagramie.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *