Pasta alla genovese to makaron z bazyliowym pesto, fasolką szparagową i ziemniakami. Połączenie składników może dziwić, bo rzadko kiedy jadamy ziemniaki z makaronem, ale ten przepis to stara liguryjska tradycja. I to naprawdę ma sens: ziemniaki gęstnieją, zmieniając się w słodkawą masę, do której przywiera pesto tworząc fantastyczny, aromatyczny sos.
Po raz pierwszy spotkałam się z tym przepisem w książce Nigelli Lawson “Kuchnia.Przepisy z serca domu”.
Makaron jest pyszny w formie tradycyjnej, na ciepło, ale idealnie sprawdzi się również jako zimna sałatka do kawałka mięsa z grilla. Idealny i na obiad i na kolację. Jak wolcie.
Wypróbujcie koniecznie!
Ilość porcji: 3-4 porcje
Czas przygotowania: 30 minut
Wartość energetyczna: 450 kcal
Składniki:
- świeża bazylia – 30 g, około pół pęczka
- parmezan – 40 g
- czosnek – 2 ząbki
- oliwa – 50 ml
- fasolka szparagowa – 300 g
- ziemniaki – 250 g
- makaron razowy – 300 g
- sok z cytryny – 1-2 łyżki
- sól, pieprz
Przygotowanie:
Bazylię, starty parmezan, czosnek i oliwę zblenduj na gładką masę.
Fasolkę umyj, odetnij końce i podziel na pół. Ziemniaki obierz i pokrój na mniejsze kawałki, ale niezbyt drobno.
Do gotującej się wody wsyp makaron. Po 5 minutach gotowania dodaj ziemniaki i fasolkę. Gotuj całość do miękkości.
Zawartość garnka odcedź i połącz z pesto. Dopraw solą, pieprzem i sokiem z cytryny, wymieszaj i podawaj.
Smacznego!
P.S. Dawajcie znać w komentarzach jak Wam wyszło! I czy smakowało. Możecie mnie też śledzić na Facebooku i Instagramie.